Ogórki rosną jak na drożdżach, nie rozciągają się i nie chorują

Ogórki mają krótki okres wegetacyjny i są żarłoczne. Pożywienia potrzebują szczególnie dużo, gdy są uprawiane przez sadzonki, a nie wysiewane bezpośrednio do gleby.

Właściwy nawóz zapewni uprawie nie tylko niezbędne odżywienie, ale także wzmocni układ odpornościowy, zapobiegnie ekstrakcji sadzonek.

Drożdże to uniwersalny nawóz naturalny, który doskonale sprawdza się do sadzonek pomidorów, papryki, bakłażanów. A wszystko dzięki bogatemu, naturalnemu składowi.

Drożdże sprzyjają szczególnie młodym okazom, wspierają je w łatwiejszym ukorzenianiu i lepszym przyswajaniu potrzebnych im do wzrostu składników odżywczych.

Nawożenie ogórków drożdżami stymuluje wzrost roślin, ale także poprawia skład gleby, ponieważ mikroorganizmy zawarte w drożdżach rozkładają materię organiczną co w następstwie wzbogaca glebę w azot i fosfor.

Sadzonki ogórka należy po raz pierwszy nawozić drożdżami jeszcze przed sadzeniem na stałe miejsce. Wówczas nie będą się rozciągać, a będą przysadziste i grube.

Po przeniesieniu do gleby sadzonki warto nakarmić drożdżami ponownie w ciągu 7-10 dni. Pozwoli to roślinom zakorzenić się w nowym miejscu i szybciej rosnąć.

Napar drożdżowy można stosować zarówno do karmienia dolistnego przez oprysk, jak i do podlewania korzeni. Przez aparat liściowy składniki odżywcze są wchłaniane szybciej i lepiej.

Po przeniesieniu do gleby przeprowadź nawożenie w postaci podlewania korzeni, aby sadzonki szybciej się ukorzeniły.

Karmienie ogórków drożdżami

Do przygotowania nawozu można wykorzystać zarówno suche, jak i świeże drożdże. Na 1 litr ciepłej wody potrzebujesz 1 g drożdży suszonych lub 50 g świeżych.

Aby drożdże działały, dodaj łyżkę cukru. Drożdże wstępnie rozcieńcza się w niewielkiej ilości ciepłej wody, aby równomiernie się rozpuściły, a następnie miesza.

Gotowy produkt odstawiamy w ciepłe miejsce na jeden dzień, następnie rozcieńczany ciepłą wodą 1 do 1 i używany.

Po raz trzeci ogórki są nawozi się drożdżami tuż przed kwitnieniem, a do drożdży dodaje się tabletkę kwasu askorbinowego. Rośliny potrzebują tego składnika, aby proces zawiązywania pąków był bardziej aktywny.

Kilka ważnych uwag!

  • nie karm ogórków drożdżami więcej niż 3 razy w sezonie
  • nawozimy zawsze w ciepłe dni, najlepiej wieczorem gdy ziemia jest nagrzana. Dla drożdży to ważne bo stają się aktywne w cieple
  • dobrze jest dostarczyć jednocześnie do gleby popiołu, ponieważ aktywność drożdży wymaga udziału wapnia i potasu.

Ogórki bardzo dobrze reagują na takie karmienie i nie chorują. Zdrowe rośliny to wspaniałe zbiory!

Miniatura wpisu: freepik.com

Dlaczego ogórki nie wschodzą

Nigdy nie wyrzuca starych czapek. Robi z nich fantastyczne doniczki