w

Naturalny nawóz do ogórków zapobiegający żółknięciu liści. Ogrodnicy notujcie!

Proponujemy przygotowanie znakomitego nawozu, który zapobiegnie żółknięciu liści i utrzyma je zielone do końca kwitnienia.

Liście żółkną, gdy roślina ma niedobór witamin lub gdy jest chora.

Naturalny nawóz do ogórków zapobiegający żółknięciu liści

Składniki:

• Wiadro wody
• Chleb – 1 bochenek.
• Jod – 5 ml.

Przygotowanie:

Pokrój chleb i zanurz w wiadrze z wodą, przykryj wiadro pokrywą. Trzymaj roztwór przez noc.

Następnie dodaj 5 ml jodu, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do zaparzenia na kolejne 2 godziny.

Najwartościowszy będzie po kilku dniach.

Pod koniec fermentacji odcedź z resztek spęczniałego chleba, ponieważ potrzebny jest tylko płynny roztwór.

1 litr gotowego roztworu i rozcieńcza się w 10 litrach wody do podlewania.

Powstałym roztworem należy spryskać liście ogórka.

Roztwór należy przechowywać w chłodnej piwnicy.

Opryskiwanie należy przeprowadzać raz na 14 dni.

Będziesz zaskoczony wynikiem!

Działanie

Jod odgrywa niebagatelną rolę w życiu roślin, jest niezbędny w przebiegu procesów fizjologicznych.

Bierze udział w syntezie poszczególnych aminokwasów i białek, jest naturalnym środkiem antyseptycznym, uczestniczy w oddychaniu, fotosyntezie i wymianie azotowej.

Jego braki powodują, że procesy wzrostu i rozwoju zostają zaburzone.

Chleb zawiera bezcenny składnik dla roślin uprawnych – drożdże. Posiada substancje odżywcze, związków organiczne, minerały.

Nawożenie tym nawozem poprawia system korzeniowy. Przyspiesza się rozkład i przyswajanie wcześniej stosowanych nawozów organicznych, zwiększa liczbę owoców.

Zwiększa się ilość „dobrej” mikroflory w glebie, owocowanie następuje wcześniej nawet o kilka tygodni, a nawet poprawia się smak owoców.

Karmienie chlebem można wykonać 2-3 razy co 14 dni, począwszy od daty ujawniania pierwszych kwiatów do ukształtowania się owoców.

Warto stosować go na zmianę z zielonymi nawozami, wapnem i popiołem.

Miniatura wpisu: Utatiany/youtube