Proponujemy przygotowanie znakomitego nawozu, który zapobiegnie żółknięciu liści i utrzyma je zielone do końca kwitnienia.
Liście żółkną, gdy roślina ma niedobór witamin lub gdy jest chora.
Naturalny nawóz do ogórków zapobiegający żółknięciu liści
Składniki:
• Wiadro wody
• Chleb – 1 bochenek.
• Jod – 5 ml.
Przygotowanie:
Pokrój chleb i zanurz w wiadrze z wodą, przykryj wiadro pokrywą. Trzymaj roztwór przez noc.
Następnie dodaj 5 ml jodu, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do zaparzenia na kolejne 2 godziny.
Najwartościowszy będzie po kilku dniach.
Pod koniec fermentacji odcedź z resztek spęczniałego chleba, ponieważ potrzebny jest tylko płynny roztwór.
1 litr gotowego roztworu i rozcieńcza się w 10 litrach wody do podlewania.
Powstałym roztworem należy spryskać liście ogórka.
Roztwór należy przechowywać w chłodnej piwnicy.
Opryskiwanie należy przeprowadzać raz na 14 dni.
Będziesz zaskoczony wynikiem!
Działanie
Jod odgrywa niebagatelną rolę w życiu roślin, jest niezbędny w przebiegu procesów fizjologicznych.
Bierze udział w syntezie poszczególnych aminokwasów i białek, jest naturalnym środkiem antyseptycznym, uczestniczy w oddychaniu, fotosyntezie i wymianie azotowej.
Jego braki powodują, że procesy wzrostu i rozwoju zostają zaburzone.
Chleb zawiera bezcenny składnik dla roślin uprawnych – drożdże. Posiada substancje odżywcze, związków organiczne, minerały.
Nawożenie tym nawozem poprawia system korzeniowy. Przyspiesza się rozkład i przyswajanie wcześniej stosowanych nawozów organicznych, zwiększa liczbę owoców.
Zwiększa się ilość „dobrej” mikroflory w glebie, owocowanie następuje wcześniej nawet o kilka tygodni, a nawet poprawia się smak owoców.
Karmienie chlebem można wykonać 2-3 razy co 14 dni, począwszy od daty ujawniania pierwszych kwiatów do ukształtowania się owoców.
Warto stosować go na zmianę z zielonymi nawozami, wapnem i popiołem.