Naturalne alternatywy dla cukru: jak uprawiać azteckie słodkie ziele i stewię

Cukier nie jest najzdrowszym składnikiem pokarmowym, ale stopień w jakim jesteśmy przyzwyczajeni do słodkiego smaku nie pozwala nam się bez niego obejść.

Nie dość, że podnosi poziom glukozy we krwi i zwiększa ryzyko cukrzycy to jeszcze w ostatnim czasie bywa tak trudno dostępny i drogi.

Na szczęście są naturalne alternatywy dla cukru. Słodzą, są tanie, nietrudne w uprawie i nie szkodzą zdrowiu. Słodkie ziele Azteków i stewia to jedne z najlepszych substytutów cukru, które możesz uprawiać w swoim przydomowym ogrodzie.

Jak uprawiać Słodkie azteckie ziele

Słodkie ziele Azteków (Lippa dulcis) to wieloletnie zioło, o którym mówi się, że jest 1500 razy słodsze niż cukier z buraków. Ma drobne, słodko pachnące kwiaty i korzenie o smaku lukrecji. To nie tylko naturalny słodzik, ale także wspaniały naturalny środek na dolegliwości układu oddechowego. Aztekowie używali tego słodkiego zioła w leczeniu kaszlu, przeziębienia i zapalenia oskrzeli.

W Polsce można je uprawiać od wiosny do jesieni w ogrodzie, lub na balkonie. Na zimę przenosimy do pomieszczeń lub traktujemy jako roślinę jednoroczną. Słodkie azteckie ziele dobrze rośnie na dobrze przepuszczalnej glebie bogatej w materię organiczną i wapń. Po przeniesieniu rośliny do domu upewnij się, że ma wystarczająco dużo światła słonecznego, ponieważ preferuje pełne słońce. Natomiast podczas upałów roślina będzie potrzebowała trochę cienia w południe dla ochrony przed przepaleniem liści.

Jak uprawiać stewię

Stewia (Stevia rebaudiana) to słodkie wieloletnie ziele znane jako jeden z najzdrowszych substytutów cukru. Jest naturalna, niekaloryczna a 400 razy słodsza niż biały cukier. Badania powiązały również stewię ze zmniejszonym spożyciem kalorii, niższym poziomem cukru we krwi i cholesterolu oraz zmniejszonym ryzykiem próchnicy.

Stewia najlepiej rośnie w warunkach umiarkowanych do subtropikalnych. To roślina wieloletnia, ale w Polsce ze względu na klimat uprawia się ją sezonowo: od późnej wiosny do jesieni. Znosi temperatury w przedziale 15-30 stopni. Może zimować, ale pod warunkiem, że zostanie przeniesiona do pomieszczenia, gdzie będzie miała światło, ciepło i wilgoć.

Stewia potrzebuje luźnej, dobrze przepuszczalnej gleby, może być z domieszką piasku. Jest wrażliwa na przesuszenie i przelanie. Aby zachować równowagę warunków glebowych warto ją ściółkować. Pomoże to zatrzymać wodę tam, gdzie jest potrzebna i poprawić jakość gleby. Do uprawy stewii można użyć sadzonek, nasion lub kłączy. Można ją uprawiać przez cały rok w doniczce w pomieszczeniach, ale trzeba jej zapewnić zimą światło sztuczne, ponieważ naturalnego w czasie krótkich dni będzie jej zbyt mało. Podczas upałów chronimy ją przed nadmiarem światła słonecznego.

Naturalne alternatywy dla cukru słodzą żywność tak samo dobrze, jak cukier stołowy, ale bez negatywnego wpływu na zdrowie. Rozwijaj własne uprawy, aby mieć w domu naturalne substancje słodzące.

Jak prawidłowo przycinać porzeczki latem po zbiorach

Cukinia na zimę „Palce lizać”. Smakuje jak marynowane borowiki