Jak prawidłowo przycinać porzeczki latem po zbiorach

Po zbiorze przycinanie gałązek pozwoli porzeczkom powrócić do atrakcyjnego wyglądu. Uporządkowanie krzewów jest również ważne, aby pomóc roślinie zgromadzić składniki odżywcze przed okresem spoczynku.

Przycinanie sanitarne przeprowadza się natychmiast po zakończeniu owocowania i zebraniu wszystkich owoców. Najpierw przycina się ostrym sekatorem chore, uszkodzone, stare zdrewniałe pędy, które nie zakwitną w przyszłym roku. Łatwo je rozpoznać po brązowym kolorze.

Następnie wycinamy wszystkie dodatkowe pędy wyrastające u podstawy wewnątrz krzaka i boczne opadające ku ziemi. Mocne pędy jednoroczne należy skrócić o pięć do ośmiu centymetrów. Po pozbyciu się zbędnych gałązek porzeczka może skierować wszystkie swoje siły na zawiązywanie pąków. Dzięki temu w przyszłym roku możemy spodziewać się bogatszych zbiorów.

Chore liście również należy usunąć. W czarnej porzeczce można je oberwać. W czerwonej porzeczce liście powinny same opaść. W przeciwnym razie roślina doświadczy stresu, który może zahamować wiązanie pąków.

Przycięte gałązki można pokroić na mniejsze i wykorzystać do rozmnażania. Zdrowe liście wykorzystujemy jako dodatek do marynowania i kiszenia.

Zbiory do jesieni: jak przedłużyć owocowanie ogórków

Naturalne alternatywy dla cukru: jak uprawiać azteckie słodkie ziele i stewię