Wypróbowałeś wszystkie istniejące przepisy na naleśniki i szukasz czegoś nowego?
Cienkie, pachnące, możesz w nie owinąć dowolne nadzienie lub zjeść same. Polecamy!
Składniki:
Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki, umyj i przekrój na 4 części. Włóż ziemniaki do rondla, napełnij wodą, posól i gotuj do miękkości.
2. Gdy ziemniaki ostygną, ostrożnie rozgnieć je z wodą, w której zostały ugotowane, a następnie zmiksuj.
3. Do masy ziemniaczanej dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, mleko, jajka, mąkę, olej, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto na 25-30 minut.
4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż wylane cienko ciasto. Uważaj, naleśniki ziemniaczane są delikatne, więc odwracaj je ostrożnie.
5. Gotowe! Pachnące placki/naleśniki ziemniaczane można podawać jako samodzielne danie lub wykorzystać jako podstawę nadziewane grzybami, mięsem lub warzywami.