Pyszne naleśniki twarogowe z kefirem: do herbaty w 10 minut

Te naleśniki robi się prosto i szybko, najważniejsze jest zrobienie odpowiedniego ciasta, a wtedy będą idealne delikatne, miękkie i bardzo smaczne.

Jedyna rzecz, na którą musisz zwrócić uwagę to twarożek i ilość mąki. W zależności od twarogu, suchego lub mokrego, możesz potrzebować trochę więcej lub mniej mąki, ponieważ zarówno twarożek, jak i mąka są różne.

Naleśniki z twarogiem i kefirem

Do gotowania potrzebne są następujące składniki:

  • twarożek 300 g
  • jajka 2 szt
  • szczypta soli
  • cukier 1 łyżka
  • kefir 300 ml
  • mąka około 250 g
  • wrząca woda 300 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • olej słonecznikowy 4 łyżki

Przygotowanie

Wymieszaj ser z jajkami, solą i cukrem. Masę zblenduj blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

Wlej kefir w temperaturze pokojowej, wymieszaj.

Dodaj do smaku cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zacznij wprowadzać przesianą porcjami mąkę.

Dodaj wrzącą wodą i olej i wymieszaj.

Wskazówka: możesz potrzebować więcej mąki, wszystko zależy od zawartości tłuszczu w serze, wielkości jaj. Ciasto nie powinno być za gęste, ale nie nazbyt rzadkie.

Smaż naleśniki na patelni wysmarowanej olejem jak normalne naleśniki.

Otrzymuje się pachnące i delikatne naleśniki, które można podawać z różnymi nadzieniami. Na przykład z serem i bakaliami, makami i miodem, orzechami. Dobrze komponują się z dżemem czy konfiturą, ale też świetnie smakują same.

Źródło i Miniatura wpisu: Moy Dastarkhan Vkusno i Bystro/youtube

Metoda na soczyste, chrupiące ogórki na domowym parapecie

Jedna kropla jodu, a nie rozpoznasz swojego ogrodu! Twoje rośliny będą zdrowe, dorodne i odporne.