Te naleśniki robi się prosto i szybko, najważniejsze jest zrobienie odpowiedniego ciasta, a wtedy będą idealne delikatne, miękkie i bardzo smaczne.
Jedyna rzecz, na którą musisz zwrócić uwagę to twarożek i ilość mąki. W zależności od twarogu, suchego lub mokrego, możesz potrzebować trochę więcej lub mniej mąki, ponieważ zarówno twarożek, jak i mąka są różne.
Naleśniki z twarogiem i kefirem
Do gotowania potrzebne są następujące składniki:
- twarożek 300 g
- jajka 2 szt
- szczypta soli
- cukier 1 łyżka
- kefir 300 ml
- mąka około 250 g
- wrząca woda 300 ml
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier waniliowy 1 łyżka
- olej słonecznikowy 4 łyżki
Przygotowanie
Wymieszaj ser z jajkami, solą i cukrem. Masę zblenduj blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Wlej kefir w temperaturze pokojowej, wymieszaj.
Dodaj do smaku cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zacznij wprowadzać przesianą porcjami mąkę.
Dodaj wrzącą wodą i olej i wymieszaj.
Wskazówka: możesz potrzebować więcej mąki, wszystko zależy od zawartości tłuszczu w serze, wielkości jaj. Ciasto nie powinno być za gęste, ale nie nazbyt rzadkie.
Smaż naleśniki na patelni wysmarowanej olejem jak normalne naleśniki.
Otrzymuje się pachnące i delikatne naleśniki, które można podawać z różnymi nadzieniami. Na przykład z serem i bakaliami, makami i miodem, orzechami. Dobrze komponują się z dżemem czy konfiturą, ale też świetnie smakują same.