Najlepszym lekarstwem na ból gardła są buraki! Oto 5 przepisów

Leczenie gardła jest konieczne po wykryciu już pierwszych oznak choroby, tylko wtedy możliwe będzie zatrzymanie namnażania się
szkodliwych bakterii.

Oczywiście wskazana jest wizyta u lekarza i przyjmowanie przepisanych leków.

Ale aby wzmocnic efekt i przyspieszyć wyjście z choroby, zalecamy domowe sposoby.

Pomogą wyeliminować miejscowe objawy choroby i będą doskonałym uzupełnieniem terapii.

Do tego potrzebujemy buraków. To niesamowite warzywo, które z łatwością poradzi sobie z bólem gardła i nie tylko!

Stosowanie buraków na dławicę piersiową.

Właściwości buraków:

  • zmniejszają stan zapalny i łagodzą obrzęk gardła
  • mają zauważalne działanie przeciwdrobnoustrojowe
  • mają działanie przeciwbólowe
  • wzmacniają odporność
  • zwiększaja elastyczność naczyń włosowatych i normalizujja dopływ krwi
  • rozrzedzają wydzielinę

Świeży sok buraczany można go uzyskać za pomocą sokowirówki, blendera lub tarki, a na efekt działania nie będzie trzeba długo czekać.

Przepisy:

1. Skuteczny przepis na ból gardła. Wymieszaj 200 ml soku z buraków z 1 łyżką octu jabłkowego. Powstały „koktajl” ogrzewaj w kapieli wodnej do 30–35 ° C. Płukaj gardło co najmniej 6-7 razy dziennie, aż do całkowitego wyzdrowienia.

2. W przypadku ropnego zapalenia gardła zaleca się przepłukanie gardła roztworem soku z buraków i cebuli. Rozcieńczyć sok z buraków wodą w równych proporcjach. Do 150 ml mieszaniny dodaj 1 łyżkę soku z cebuli. Płucz co najmniej co 3 godziny.

3. Sok z buraków jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie! Wymieszaj sok i wodę w równych częściach, dodaj trochę miodu.
Pijemy 1/3 szklanki 4 razy dziennie przez co najmniej 5 dni.

4. Wymieszaj 100 ml soku z buraków, 100 ml wody i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Za pomocą tej mieszaniny przepłucz ból gardło co najmniej 5-6 razy dziennie.

5. W przewlekłym zapaleniu migdałków zaleca się pić bulion buraczany. Zagotuj 1 kg umytych i nieobranych buraków w 2 litrach wody. Gdy buraki będą miękkie, wlej bulion do kubka. Wypij 50 ml 3 razy dziennie i płucz gardło. Przechowuj w lodówce, a przed użyciem koniecznie podgrzej!

Do płukania buraków może użyć każdy, ale podczas picia wywar lub soku z buraków należy zachować ostrożność, szczególnie u osób cierpiących na zapalenie żołądka, kamicę moczową, cukrzycę i osteoporozę!

10 produktów, które kocha Twoja trzustka!

Dlaczego dochodzi do zawału? 5 powodów, które każdy ignoruje