Najlepszy wiosenny nawóz do hortensji, róż, piwonii i innych roślin kwitnących

Wiosna to trudny czas zarówno dla ogrodników, jak i dla wszystkich roślin, ponieważ od tego co teraz zrobimy zależy jakimi owocami tej pracy dane nam się będzie cieszyć latem.

To zwariowany czas kiedy jedne rośliny domagają się pikowania, inne wysadzania, a jeszcze inne wysiewania w glebie.

A doba jest taka krótka i nawet jeśli nie uprawiasz warzyw, a Twoją chlubą jest ogród kwiatowy sporo masz teraz do zrobienia.

Jeśli latem chcesz przebywać w ogrodzie o niesamowitej urodzie, niezwykle ważne jest, aby wiosną pomóc swoim roślinom. To właśnie teraz trzeba nakarmić je tak, aby w sezonie nie zabrakło im witamin ani pierwiastków śladowych i co za tym idzie siły do kwitnienia.

Wiosenny nawóz do hortensji, róż, piwonii i innych

I tak dla wszystkich bylin można przygotować prosty, a jednocześnie niezwykle skuteczny nawóz. W 10 litrach wody rozcieńczyć 0,5 litra obornika kurzego i 10 g złożonego nawozu do kwiatów. Pożądane jest wstępne rozcieńczenie złożonego nawozu w osobnym pojemniku, aby upewnić się, że całkowicie się rozpuścił.

To bardzo uniwersalna mieszanka, która może zasilić wszystkie wieloletnie rośliny kwitnące, w tym róże, piwonie, hortensje i inne. Karmienie powinno być przeprowadzona wiosną, w zależności od warunków klimatycznych, około połowy maja, zawsze na lekko zwilżonej samą wodą glebie.

Do hortensji należy również zastosować nawóz do roślin kwasolubnych. Pierwszy można przygotować poprzez rozcieńczenie 10 g kwasku cytrynowego w 10 litrach wody. Po takim „kwaśnym” podlewaniu roślina znacznie lepiej przyjmie inne nawozy. Następnie, w okresie kwitnienia, warto zasilić hortensje nawozem na bazie kwasów organicznych, np. kefirem rozcieńczonym w wodzie.

Około 10 dni po kompleksowym nawożeniu piwonii, hortensji i innych roślin obficie kwitnących należy podawać słaby roztwór manganu – nie tylko zdezynfekuje glebę, ale także znacznie wzmocni łodygi roślin, co ułatwi im dźwiganie okazałych kwiatostanów.

Miniatura wpisu: freepik.com

Sekrety uprawy pomidorów, które pomogą zwiększyć ich słodycz

Nie wlewaj wody z gotowania jajek do zlewu. Oto dlaczego