Sekrety uprawy pomidorów, które pomogą zwiększyć ich słodycz

Słodycz pomidorów oczywiście zależy od odmiany, ale nie tylko o to chodzi.

Nawet po wybraniu słodkich odmian pomidorów trzeba włożyć wiele wysiłku, aby osiągnąć słodkie, soczyste, przyjemne w smaku owoce.

W przypadku odmian mniej słodkich z kolei można przy otrzymać optymalnie wysoką słodycz przestrzegając pewnych zasad.

Zasady uprawy pomidorów zwiększające ich słodycz

Po pierwsze, ważne jest monitorowanie gęstości sadzenia. Zagęszczone krzewy blokują owocom dostęp odpowiedniej ilości światła. Ważne jest tym samym, aby przycinać na czas wyrastające wilki i odcinać dolne liście.

Po drugie, pomidory nie lubią zbyt kwaśnej gleby. Optymalne ph do ich uprawy to 5,5 – 6,5. Gdy odczyn wynosi poniżej 5,5 trzeba ją wapnować. Najlepiej już jesienią po oczyszczeniu grządek z resztek upraw należy rozsypać mąkę dolomitową i przekopać.

Po trzecie, gleba nie może przesychać, to zdecydowanie wpływa na spadek ilości cukrów. Przy dobrej bezdeszczowej pogodzie pod każdy krzak pomidora wlewa się nawet 6-8 litrów wody.

Po czwarte, lepiej nie zrywać owoców, gdy są jeszcze zielone. Oczywiście mogą dojrzeć na parapecie, ale będą mniej słodkie niż wówczas, gdy dojrzeją na krzaku.

Po piąte warto sadzić bazylię obok pomidorów. Dzięki niej pomidory staną się słodkie i przyjemne w smaku. Dodatkowo bazylia odstrasza od nich przędziorki, mączlika i mszyce, a przyciąga zapylające kwiaty pszczoły.

Po szóste, pomidory muszą dostawać idealną proporcję trzech najważniejszych dla nich składników azotu, fosforu i potasu. Za słodycz odpowiada potas, ale nie będzie on odpowiednio przyswajany jeśli zabraknie azotu (odpowiadającego za siłę zielonej części rośliny) i fosforu, który wpływa najsilniej na bryłę korzeniową.

Po siódme, słodycz pomidorów zależy od równowagi ilości cukrów i kwasowości. Zmniejszenie kwasowości można uzyskać poprzez zastosowanie sody oczyszczonej. Rozsypujemy ja dookoła krzaka gdy sadzonka ma około 20-30 cm. Na każdy krzak używamy 4 łyżek.

Podobne działanie uzyskamy stosując sól Epsom (siarczan magnezu), stosujemy 2 łyżki na krzak, można też rozpuścić sól w 4 litrach wody i podlać.

Źródło: ukr.media, Miniatura wpisu: freepik.com

Rozlej na ziemi przed sadzeniem sadzonek, gleba będzie jak nowa, a zbiory wyjątkowe!

Najlepszy wiosenny nawóz do hortensji, róż, piwonii i innych roślin kwitnących