Gdy dopada cię pokusa na ciasto, a nie masz dostatecznie dużo wprawy i pewności, że wyjdzie, lepiej nie ryzykować i zrobić proste ciasto bez pieczenia.
Nie jest skomplikowane, zawsze wychodzi, a przy tym jest obłędnie smaczne.
Moja mama zawsze miała pod ręką przepis na to ciasto, gdy chciała zrobić coś pysznego. I gorąco je poleca.
Bedziesz potrzebować:
– 350 g czekoladowych herbatników,
– 15 g masła,
– 2 łyżki cukru,
– 6 łyżek bitej śmietany.
Składniki na krem kokosowy:
– 200 ml bitej śmietany,
– 250 g wiórków kokosowych,
– 140 g cukru pudru,
– 1 opakowanie cukru waniliowego.
Składniki na krem waniliowy:
– 1 opakowanie budyniu waniliowego,
– 4 łyżki cukru,
– 400 ml mleka.
Polewa:
– 100 g gorącej czekolady,
– 1 łyżeczka masła,
– 1 łyżeczka kremu czekoladowego typu Nutella.
Tak wygląda gotowe. Można jeść oczami!
Zatem do dzieła!
Herbatniki blendujemy i stopniowo dodajemy pozostałe składniki z pierwszej listy. Masę dzielimy na dwie części.
Formę wykładamy papierem i wykładamy masę, mocno dociskamy ręką lub łyżką.
Teraz pora na krem kokosowy. Ubijamy śmietankę. Dodajemy stopniowo wiórki kokosowe, cukier i cukier waniliowy. Gotowy krem schładzamy w lodówce.
Po schłodzeniu wykładamy go na pierwszą warstwę i przykrywamy drugą częścią masy z herbatników.
Teraz zabieramy się za krem waniliowy.
Gotujemy mleko z cukrem. Osobno budyń według instrukcji na opakowaniu. Łączymy obie masy, schładzamy i wykładamy na poprzednie trzy warstwy.
Na koniec polewa.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej masło i Nutellę. Mieszamy i wylewamy na ciasto. Można dla dekoracji posypać jeszcze wiórkami.