Jeśli z obiadu zostanie trochę ziemniaków albo się je wyrzuca albo na kolację są kopytka.
Zgadza się? Niektórzy odgrzewają ziemniaki, ale większość ludzi nie lubi odgrzewanych, ponieważ zmieniają smak.
Mamy dla Was inną alternatywę dla ziemniaków, które zostają z obiadu: Ziemniaki duchesse czyli Ziemniaki księżnej. Można oczywiście zrobić je specjalnie na obiad, są przepysznym dodatkiem do bardziej wyszukanych mięs czy warzyw.
Potrzebujesz:
- całe jajko
- 1 samo żółtko
- 1/2 kostki masła
- gałkę muszkatułową
- sól i pieprz
Uwaga!
Ilości są podane na 1 kg ziemniaków.
Wykonanie:
Do ugotowanych i sprasowanych ziemniaków dodaj masło, gałkę muszkatołową oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość na jednolitą masę i odłóż do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodaj całe jajko i żółtko i dobrze wymieszaj. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożną papierem wyciskaj rozetki z ziemniaków. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut na 190 stopni.
Są pyszne. Można je także smażyć na głębokim tłuszczu. Nadadzą wykwintności każdemu daniu. Polecamy wypróbować oryginalny przepis, a potem wprowadzać własne modyfikacje. Można dodawać ser albo ulubione przyprawy. Warto eksperymentować. Są naprawdę pyszne. Wymagają więcej pracy niż zwykłe ziemniaki czy puree ale są tego warte. Jeśli nie macie rękawa można także nałożyć na blachę łyżką, to znacznie przyspiesza pracę. Ważne by widelcem zrobić rowki, ponieważ wszystkie wystające części pięknie się rumienią.