w

Małe ciastka z zielonymi przyprawami – świetny zamiennik pieczywa

Małe ciastka, na jeden kęs…. są naprawdę świetne. Miękkie jak puch!

Najbardziej zapadają w pamięć potrawy z dzieciństwa. Moja babcia często robiła takie mini kęski. Postanowiłam przypomnieć sobie dzieciństwo i sama przygotowałam te puszyste i pyszne przekąski.

Potrzebne są następujące produkty:

Na ciasto:

• Woda lub mleko – 250 ml
• Sól – 1 łyżeczka.
• Cukier – 1 łyżka
• Mąka – 500 g
• Drożdże – 1,5 łyżeczki
• Olej roślinny – 2 łyżki

Na sos:

• Czosnek – 2 ząbki
• Pietruszka – 1 pęczek (lub koperek)
• Sól dla smaku
• Olej roślinny – 4 łyżki
• Woda (wrząca woda) – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Wlej ciepłą wodę lub mleko do miski. Dodaj sól, cukier, wymieszaj.

Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, posyp drożdżami mąkę. Użyłam suchych drożdży, ale jeśli nie masz to musisz najpierw wymieszać drożdże z wodą i cukrem i odstawić na 10-15 min, następnie dodać mąkę i sól…

Stopniowo dodawać mąkę, zagniatać ciasto.

Pod koniec ugniatania dodaj olej roślinny i wgnieć go do ciasta. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, trochę lepić się do rąk.

Przełóż do miski nasmarowanej olejem słonecznikowym, przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.

Powstałe ciasto zawiń i pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 15-20 minut.

Ciasto wyjmij, pokrój na małe kawałki i zroluj na wałek.

Pokrój nożem na małe kawałki i ułóż na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem.

Pozostaw na 5-10 minut, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20 minut.

Dressing: Włóż posiekany czosnek do miski, posól, dodać posiekaną natkę pietruszki, masło, wrząca wodę i wymieszaj.

Gorące kęski włożyć do miski i spryskaj sosem. Dzięki wrzącej wodzie wchłoną aromat czosnku i zielonych przypraw i będą jeszcze bardziej miękkie.

To jest pyszne! Te małe ciasteczka możesz podawać do dowolnej zupy. Polecam, spróbuj!

Źródło i Fotografie: bukvarche.com