Małe ciastka, na jeden kęs…. są naprawdę świetne. Miękkie jak puch!
Najbardziej zapadają w pamięć potrawy z dzieciństwa. Moja babcia często robiła takie mini kęski. Postanowiłam przypomnieć sobie dzieciństwo i sama przygotowałam te puszyste i pyszne przekąski.
Potrzebne są następujące produkty:
Na ciasto:
• Woda lub mleko – 250 ml
• Sól – 1 łyżeczka.
• Cukier – 1 łyżka
• Mąka – 500 g
• Drożdże – 1,5 łyżeczki
• Olej roślinny – 2 łyżki
Na sos:
• Czosnek – 2 ząbki
• Pietruszka – 1 pęczek (lub koperek)
• Sól dla smaku
• Olej roślinny – 4 łyżki
• Woda (wrząca woda) – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Wlej ciepłą wodę lub mleko do miski. Dodaj sól, cukier, wymieszaj.
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, posyp drożdżami mąkę. Użyłam suchych drożdży, ale jeśli nie masz to musisz najpierw wymieszać drożdże z wodą i cukrem i odstawić na 10-15 min, następnie dodać mąkę i sól…
Stopniowo dodawać mąkę, zagniatać ciasto.
Pod koniec ugniatania dodaj olej roślinny i wgnieć go do ciasta. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, trochę lepić się do rąk.
Przełóż do miski nasmarowanej olejem słonecznikowym, przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Powstałe ciasto zawiń i pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 15-20 minut.
Ciasto wyjmij, pokrój na małe kawałki i zroluj na wałek.
Pokrój nożem na małe kawałki i ułóż na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem.
Pozostaw na 5-10 minut, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20 minut.
Dressing: Włóż posiekany czosnek do miski, posól, dodać posiekaną natkę pietruszki, masło, wrząca wodę i wymieszaj.
Gorące kęski włożyć do miski i spryskaj sosem. Dzięki wrzącej wodzie wchłoną aromat czosnku i zielonych przypraw i będą jeszcze bardziej miękkie.