w

Bez mięsa, ale cała rodzina ją lubi. Letnia zupa z cukinii

Lato to czas zdrowych lekkostrawnych prostych posiłków. Jeśli dysponujemy własnym ogródkiem tym bardziej powinniśmy się cieszyć całym dobrodziejstwem świeżych warzyw.

Mamy dla was prostą wspaniałą letnią zupę-puree na bazie cukinii i ziemniaków. I choć lekka, zupa jest dość treściwa, a przy tym smaczna i aromatyczna!

Letnia zupa z cukinii

Składniki zupy:

  • cukinia – 2 szt
  • ziemniaki – 2 szt
  • cebula – 2 szt
  • marchewki – 1 szt
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • topiony ser śmietankowy lub mozzarella – 1 szt
  • woda – 500-600 ml
  • olej roślinny
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na grzanki:

  • chleb tostowy lub bułka – 100 g
  • olej roślinny – 20 ml
  • papryka – 0,5 łyżeczki;
  • zioła prowansalskie – 0,5 łyżeczki;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • czosnek – 2 ząbki.

Pokrój cebulę i podsmaż na patelni na oleju roślinnym. Po kilku minutach dodaj startą marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Duś, aż marchewki będą miękkie.

Następnie wrzuć pokrojoną cukinię, duś na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

Zalej wodą, ale tak, aby nie zakrywała warzyw. Przykryj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

W tym czasie przygotuj pachnące grzanki. Chleb tostowy kroimy w kostkę, dodajemy ulubione przyprawy, sól, olej roślinny i czosnek, mieszamy.

Układamy w naczyniu do pieczenia w jednej warstwie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 10 minut. Można też zrumienić je na suchej patelni.

Gdy warzywa będą gotowe, dodaj ser topiony lub startą mozzarellę. Teraz zupa musi być posolona, ​​doprawiona przyprawami i czosnkiem.

Dusimy jeszcze 5 minut pod pokrywką, a następnie miksujemy wszystko blenderem na gładkie puree.

Podajemy z chrupiącymi, pachnącymi, domowymi grzankami do każdej porcji. Takiej zupy nikt nie odmówi.

Źródło: youtube@vkusnye_idei_natali