Jak postrzegasz tłuste potrawy?
Wielu z nas uważa je za szkodliwe. Jednak brak zdrowych tłuszczów prowadzi do poważnych problemów dla naszego organizmu.
Najbardziej i najwcześniej widoczne to to problemy skory i błon śluzowych, a co za tym idzie niewłaściwe przenoszenie ciepła i drażliwość.
Jeśli dieta niskotłuszczowa trwa przez długi czas, mogą wystąpić problemy z sercem, wątrobą i pęcherzykiem żółciowym.
Zebraliśmy więc oczywiste objawy, które daje nam ciało, gdy domaga się tłuszczów, których nie dostaje.
Omega-3 i 6 to niezbędne kwasy tłuszczowe w każdej zdrowej diecie. Wynika to z faktu, że nasze ciało nie jest w stanie ich wytworzyć, a są one głównymi składnikami struktury naszych komórek.
Jednak, wiele osób zapomina o kwasach omega-3 i omega-6.
Zazwyczaj znajdują się one w tłuszczach, w szczególności w:
- Awokado
- Rybach
- Orzechach
- Jajkach
- Oliwkach
Organizm potrzebuje regularnej dawki tych zdrowych, bezcennych tłuszczów. Pełnią one różne funkcje i procesy, które są niezbędne dla naszego zdrowia, w tym metabolizmu.
Dzisiaj proponujemy zwiększenie spożycia niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Zauważysz różnicę, a twoje ciało będzie ci za to wdzięczne!
Co to są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega6?
Wiemy, że obecnie istnieje wiele produktów, które są sztucznie wzbogacone w kwasy omega-3 i omega-6. Jednak idealną opcją jest wykorzystanie naturalnych źródeł, takich jak łosoś, orzechy, olej lniany czy brokuły.
- Kwas linolowy (omega 6) jest najbardziej znanym długołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który ogólnie znajduje się we wszystkich rodzajach nasion, suszonych owoców i olejów.
- Z kolei kwasy omega-3 znajdują się w tłustych rybach, owocach morza, roślinach strączkowych, oliwie z oliwek, orzechach i migdałach.
Zarówno kwasy tłuszczowe omega-6, jak i omega-3 są strukturalnymi składnikami błon komórkowych i są wymagane w nieskończonej liczbie procesów organicznych. Są również ważnym źródłem energii.
Objawy niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 i omega6:
1. Masz problemy z suchą skórą i włosami
Podrażnienie skóry, łupież, wypadanie włosów – wszystkie te objawy mogą wskazywać na brak kwasów tłuszczowych w organizmie. Nie na próżno nazywane są składnikami piękna, ponieważ ich obecność w ciele to gwarancja błyszczących włosów, mocnych paznokci i zdrowej skóry.
Komórki skóry są chronione przez błony składające się z kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nadają skórze elastyczność, zatrzymują wilgoć. Kiedy ich brakuje, jesteśmy bardziej podatni na infekcje i cierpimy z powodu złego gojenia się ran. Z powodu niedoborów, właściwości ochronne skóry są znacznie zmniejszone.
Stosowanie kosmetyków nie ratuje sytuacji, ponieważ działa tylko w górnych warstwach skóry i minimalnie usuwa skutek, ale nie przyczynę problemu.
Idealne produkty dla skóry i włosów: ryby, brokuły, olej roślinny, orzechy.
2. Przedwczesne porody
Chociaż przyczyny wzrostu częstotliwości przedwczesnego porodu mają wiele powodów, czynniki takie jak wiek matki, używanie tytoniu, stres, a także niski poziom kwasów omega-3 i omega-6 mogą być jedną z przyczyn.
Kwasy omega są jednym z wyjątkowych czynników zapewniających prawidłowe funkcjonowanie komórek i procesów niezbędnych do rozwoju płodu.
Wiemy, że dieta bogata w pierwiastki takie jak witamina D, wapń i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe jest niezbędna w do prawidłowego przebiegu ciąży.
3. Problemy z sercem
Jedzenie pokarmów bogatych w omega-6 pomaga stworzyć niesamowitą ochronę dla serca. Dostarczają nam energii i pomagają obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na zakrzepicę, ogranicza wzrost płytki nazębnej i pomagają regulować stany zapalne.
Ważne jest, aby o tym pamiętać i starać się konsumować więcej naturalnych źródeł tego rodzaju tłuszczów.
4. Nadmierne zmęczenie
Nigdy nie zapominaj o tym: w żadnej diecie odchudzającej nigdy nie powinieneś całkowicie eliminować spożycia tłuszczu, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Wśród innych problemów może powodować ostry niedobór energii.
Wiele naszych kalorii pochodzi z tłuszczów, dlatego musimy je codziennie spożywać w rozsądnych ilościach. W ten sposób będziesz mieć więcej energii.
5. Ciągle chcesz jeść
Jeśli cały czas jesteś głodny, oznacza to, że masz już problem niedoboru tłuszczu. Kiedy niedobór tłuszczu przechodzi w postać przewlekłą, możesz odczuwać głód nawet po bardzo pełnym posiłku.
Co ciekawe, różne tłuszcze mają różny wpływ na proces nasycania. Aby szybko i przez długi czas tłumić głód, wybieraj łososia, tofu, kozi ser, orzechy włoskie.
Awokado, warzywa i oleje roślinne są w tym przypadku mniej skuteczne.
6. Zespół suchego oka
Nieprzyjemne odczucia, suchość i zaczerwienienie oczu – objawy te przypisuje się zespołowi suchego oka. Ale problem wynika nie tylko z długiej pracy przy komputerze przy suchym powietrzu, ale także z braku tłuszczu w diecie.
Kwasy tłuszczowe wpływają na wytwarzanie błony łzowej, która chroni i nawilża oko. Gdy ich brakuje, poziom naturalnej wilgoci spada. Jest to szczególnie odczuwalne przez osoby noszące szkła kontaktowe.
Najlepsze produkty dla zdrowia oczu – czarna porzeczka, tłuste ryby, owoce morza, dynia, brokuły, szpinak.
7. Trudno ci się skupić
Niedobory kwasów tłuszczowych stopniowo prowadzą do upośledzenia funkcji mózgu: upośledzenie pamięci i myślenia, trudności w koncentracji. Wystarczająca ilość nienasyconych kwasów pozwala na funkcjonowanie układu nerwowego, zakończenia nerwowe zaczynają szybciej przekazywać sygnały, a w konsekwencji informacje do mózgu.
Najlepszą aktywność umysłową stymulują kwasy tłuszczowe omega-3, więc w tym przypadku na ratunek pospieszą łosoś, tuńczyk, nasiona lnu, fasola, owoce morza.
8. W żaden sposób nie możesz schudnąć
Jedz i chudnij – nie sądzisz, że to prawdopodobne? Ale w rzeczywistości dietetycy dawno odkryli, że najskuteczniejsza utrata masy ciała występuje, gdy zmniejszamy ilość prostych węglowodanów w diecie i zwiększamy udział zdrowych tłuszczów. Wypróbuj tę metodę, zwłaszcza jeśli masz do czynienia z tak zwanym efektem plateau – waga stoi miejscu, chociaż wcześniej aktywnie chudłaś.
9. Często ci zimno
Czy jest ci zimno, nawet gdy obiektywnie temperatura w pomieszczeniu lub na zewnątrz jest komfortowa? Mówi to o nieprawidłowej wymianie ciepła, co może być konsekwencją braku tłuszczów, ponieważ istnieje bezpośredni związek między poziomem tłuszczów a zdolnością organizmu do zatrzymywania ciepła.
Aby poprawić sytuację, dodaj do diety awokado, pieczoną dynię, oliwę z oliwek, orzechy.
10. Zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia chorób zapalnych
Kiedy mówimy o chorobach zapalnych, mówimy na przykład o reumatoidalnym zapaleniu stawów. Główną zaletą produktów bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3 jest to, że łagodzą stany zapalne stawów i sztywność poranną. Zmniejszają obrzęk i ból, działając jako skuteczne naturalne substancje przeciwzapalne.
Pamiętaj jednak, że ważne jest, aby jeść je codziennie.
Z pewnością wielokrotnie słyszałeś o omega-3 i omega-6. Ważne jest, aby pamiętać, że nie chodzi tu o modne jedzenie, ale o dobre samopoczucie i jakość życia. Zacznij więc od razu, zwiększając spożycie pokarmów bogatych w zdrowe tłuszcze!