Z zaledwie dwóch piersi robi się cała góra soczystych kotletów

To bardzo pyszne, proste do przygotowania i wyjątkowo ekonomiczne danie.

Dzięki prostym składnikom można przygotować dużą ilość pysznych kotletów, którymi rodzina naje się do syta.

Przepis na kotlety z siekanej piersi kurczaka

Potrzebne składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • jajko
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki mąki
  • 100 g sera żółtego
  • sól do smaku

Przygotowanie

Piersi kroimy go w drobną kostkę i wkładamy do miski.

Wbijamy do nich jajko. Dodajemy sól i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy trzy łyżki majonezu i cztery łyżki mąki.

W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, masa ma mieć konsystencję dająca się uformować w kotlet, nie bardzo gęstą, ale też nie zanadto rzadką.

Następnie ścieramy do masy ser (100 gramów) na średniej tarce i dodajemy do mięsa.

Wszystko bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie zaczynamy smażyć nasze kotlety.

Kładziemy kotlety na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron, aż będą rumiane.

Te kotlety są naprawdę pyszne i robi się je bardzo szybko. Wychodzi ich znacznie więcej niż zwykłych z tej samej ilości mięsa.

To miła odmiana od zwykłych kotletów z piersi kurczaka.

Źródło i Fotografie: zhyttia.com.ua

9 rzeczy, których nigdy nie powinieneś robić na pusty żołądek – przydatne wskazówki

Pokarm dla anemików, cukrzyków, nadciśnieniowców, z problemami z wątrobą i nerkami