To bardzo pyszne, proste do przygotowania i wyjątkowo ekonomiczne danie.
Dzięki prostym składnikom można przygotować dużą ilość pysznych kotletów, którymi rodzina naje się do syta.
Przepis na kotlety z siekanej piersi kurczaka
Potrzebne składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- jajko
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki mąki
- 100 g sera żółtego
- sól do smaku
Przygotowanie
Piersi kroimy go w drobną kostkę i wkładamy do miski.
Wbijamy do nich jajko. Dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy trzy łyżki majonezu i cztery łyżki mąki.
W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, masa ma mieć konsystencję dająca się uformować w kotlet, nie bardzo gęstą, ale też nie zanadto rzadką.
Następnie ścieramy do masy ser (100 gramów) na średniej tarce i dodajemy do mięsa.
Wszystko bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie zaczynamy smażyć nasze kotlety.
Kładziemy kotlety na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron, aż będą rumiane.
Te kotlety są naprawdę pyszne i robi się je bardzo szybko. Wychodzi ich znacznie więcej niż zwykłych z tej samej ilości mięsa.
To miła odmiana od zwykłych kotletów z piersi kurczaka.