Pokarm dla anemików, cukrzyków, nadciśnieniowców, z problemami z wątrobą i nerkami

Kalafior należy do tej samej rodziny co kapusta i brokuły. Warzywa te, zwane warzywami krzyżowymi, są bardzo bogate w związki o niezwykłym działaniu przeciwzapalnym i przeciwrakowym.

W ostatnich latach obserwuje się rosnące zainteresowanie dodawaniem kalafiora do diety, ze względu na to, że warzywo to ma bardzo kompletny profil odżywczy.

Jest uważany za dobre źródło wielu cennych związków, które odgrywają ważną rolę w walce z chorobami przewlekłymi, w tym niektórymi rodzajami nowotworów.

Kalafior właściwości zdrowotne

Chroni przed nowotworami i stanami zapalnymi

Kalafior zawiera wiele glukozynolanów ( glukobrassicyna, glukoiberyna, glukorafanina ). Glukozynolany to przeciwrakotwórcze, antyoksydacyjne związki biochemiczne, które chronią rośliny przed atakiem owadów i drobnoustrojów. Wspierają one wiele układów w organizmie: immunologiczny, trawienny, sercowo-naczyniowy, przeciwzapalny i detoksykacyjny.

Kalafior jest szczególnie bogaty w kluczowe przeciwutleniacze, takie jak witamina C, beta-karoten, beta-kryptoksantyna, kwas kawowy, kwas ferulowy, kwercetyna, rutyna, kempferol i mangan.

Inne mikroelementy, które zostały szeroko zbadane, to sulforafan i indolo-3-karbinol. Badania wykazały, że zwalczają stany zapalne, otyłość, cukrzycę i różne rodzaje raka (jajnika, szyjki macicy i prostaty) poprzez hamowanie wzrostu komórek nowotworowych i działanie cytotoksyczne na komórki nowotworowe.

Reguluje ciśnienie krwi

W połączeniu z kurkumą kalafior może zapobiegać, a nawet pomagać w leczeniu raka prostaty. Sulforafan, który znajduje się również w brokułach, jest niezbędny dla zdrowia DNA. Związek ten poprawia ciśnienie krwi i pracę nerek.

Spożywany regularnie kalafior pomaga regulować ciśnienie krwi. Naukowcy zwracają uwagę na fakt, że kalafior gotując się przez długi czas bezpośrednio w wodzie traci część swoich rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych.

Obniża poziom cukru we krwi

Surowy kalafior obniża poziom cukru we krwi, dlatego słusznie można go uznać za naturalny lek dla diabetyków.

Reguluje poziom cholesterolu

W niektórych badaniach wykazano, że gotowany kalafior skutecznie reguluje poziom cholesterolu.

Chroni wątrobę i nerki

Jest korzystny w diecie osób cierpiących na choroby wątroby (marskość), nerek, przewodu pokarmowego (wrzody) i prostaty.

Poprawia funkcje mózgu

Ze względu na zawartość choliny (witaminy z grupy B) kalafior jest ważny dla rozwoju sprawności mózgu. Badania na zwierzętach wykazały, że poprawia funkcje poznawcze, uczenie się i pamięć oraz chroni mózg przed toksynami.

Wspomaga funkcje detoksykacyjne

Kalafior ma jeszcze jedną ważną zaletę: pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zawiera przeciwutleniacze, glukozynolany i związki siarki, które wspomagają obie fazy detoksykacji.

Inne korzyści

Wykazuje też działanie oczyszczające, moczopędne, obkurczające naczynia krwionośne, przeciwanemiczne i energetyzujące.

Z powodu tych wszystkich zalet kalafior zdecydowanie warto włączyć na stałe do diety.

Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6332298/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4177631/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7823419/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9504091/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8868189/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6443738/
Miniatura wpisu: freepik.com

Z zaledwie dwóch piersi robi się cała góra soczystych kotletów

Nie wyrzucam patelni, jeśli jedzenie zaczyna do niej przywierać. Stosuję zapomnianą metodę, 10 minut i jest „jak nowa”