Ocet jabłkowy, kurkuma, imbir i miód to tylko niektóre z naturalnych filarów wspierających nasze zdrowie.
Być może doceniłeś już każde z nich z osobna, ale razem stanowią najlepszą kombinację dla Twojego doskonałego samopoczucia.
Ta niesamowita naturalna mieszanka zapewnia wiele korzyści zdrowotnych i będzie jeszcze skuteczniejsza, jeśli zdecydujesz się na użycie naturalnego, domowego octu jabłkowego. Oto kilka powodów, dla których powinieneś spróbować zmieszać te cztery składniki:
1. Pomaga tłumić apetyt
Ta kombinacja wspiera odchudzanie, ponieważ ocet jabłkowy sprawia, że czujesz się pełniejszy. Ponadto miód pomaga kontrolować leptynę (hormon sytości) i grelinę (hormon głodu).
Miód stymuluje również produkcję innego hormonu hamującego apetyt, peptydu YY.
2. Łagodzi nudności
Czy wiesz, że kurkuma i imbir to starożytne naturalne środki na nudności? A wszystko za sprawą aktywnych związków zwanych gingerolami, które znajdują się w imbirze.
Połączenie tych produktów pomaga złagodzić nudności, chorobę lokomocyjną i wymioty, jak w przypadku ciąży lub chemioterapii. Z kolei kurkuma zawiera kurkuminę, która leczy problemy trawienne i niestrawność, której również nudności towarzyszą.
3. Detoks wątroby
Wątroba jest jednym z najciężej pracujących organów w ludzkim ciele, dlatego dobrze jest od czasu do czasu ją wspierać. Pomoże Ci w tym kurkuma, imbir i ocet jabłkowy. Ocet jabłkowy oczyszcza wątrobę z toksyn, a gingerole i kurkumina chronią przed chorobami.
4. Poprawia zdrowie jelit
Zdrowe jelita to zdrowe ciało. Silne połączenie kurkumy, miodu i octu jabłkowego pomaga utrzymać równowagę bakterii jelitowych. Miód i ocet jabłkowy są prebiotykami, dzięki czemu sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii.
Z kolei kurkuma poprawia funkcję bariery jelitowej. W ten sposób ta mieszanka pozwala jelitom wykonywać swoją pracę najlepiej, jak to możliwe.
5. Łagodzi zapalenie stawów
Kurkuma i imbir mają właściwości przeciwzapalne, co może bardzo pomóc w stanach zapalnych stawów lub zapaleniu stawów. Ekstrakt z imbiru zmniejsza ból kolana związany z chorobą zwyrodnieniową stawów. Jeśli chodzi o kurkumę, eksperci twierdzą, że nie ustępuje ona ibuprofenowi pod względem skuteczności.
6. Zwalcza bakterie
Działanie przeciwbakteryjne jest szczególnie przydatne w przypadku infekcji jelitowych i próchnicy. Ta kombinacja jest jedną z najbardziej korzystnych pod tym względem, ze względu na przeciwbakteryjne właściwości kurkuminy, gingeroli, octu jabłkowego i miodu.
Miód pomaga wzmocnić układ odpornościowy, dzięki czemu lekarstwo jest jeszcze doskonalsze.
7. Pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy
Cukrzyca to poważna choroba, która może powodować wiele powikłań zdrowotnych, takich jak niewydolność nerek, choroby serca, uszkodzenie nerwów i utrata wzroku. Ale ta niesamowita mieszanka może pomóc Ci zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Badania pokazują, że picie octu jabłkowego przed posiłkiem może obniżyć poposiłkowy poziom glukozy (poziom cukru we krwi po posiłku), nawet jeśli posiłek jest bogaty w węglowodany. Jest to dość zaskakujące, ponieważ to węglowodany powodują skoki poziomu glukozy we krwi.
Miód pomaga zwiększyć wydzielanie insuliny i poprawić wychwyt glukozy przez wątrobę. Zatem użycie tych dwóch składników razem pomoże poprawić kontrolę glikemii.
Imbir poprawia wrażliwość na insulinę i chroni komórki produkujące insulinę w trzustce. Dlatego wspiera wychwyt glukozy w tkankach.
Ostatni składnik, kurkuma, wspomaga pracę komórek trzustki odpowiedzialnych za produkcję insuliny.
Jak zrobić to potężne combo
Składniki:
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 mały świeży korzeń imbiru
Gotowanie
Zagotuj wodę i dodaj imbir. Kontynuuj gotowanie przez około 10-15 minut. Następnie dodaj kurkumę, miód i ocet jabłkowy, dobrze wymieszaj. Jeśli napój jest dla Ciebie zbyt skoncentrowany, dodaj do niego trochę cytryny lub więcej wody.
Możesz nawet zamienić go w zimny napój, dodając kilka kostek lodu.