Pomidory i ogórki są pyszne i zdrowe, a w formie kiszonej mają nie tylko zupełnie nowy, doskonały smak, ale można je przechowywać przez długi czas.
Wspaniale uzupełniają smak dań mięsnych, pieczonych ziemniaków, dań z grilla, zup, czy sałatek.
Dlatego jeśli nigdy takich nie robiliście musicie spróbować. Przepis jest bardzo prosty, a smak obłędny!
Kiszone pomidory z beczki
Składniki:
- Pomidory – 1, 5 kg
- Koper – 1 pęczek
- Liście wiśni do smaku
- Liście chrzanu do smaku
- Porzeczki do smaku
- Cukier – 2 łyżki
- Sól – 2 łyżki
- Musztarda w proszku – 2 łyżki, lub ziarenka gorczycy
- Czosnek – 3 ząbki
- Czarny pieprz (w ziarenkach)
Przygotowanie:
Umyj pomidory, opłucz liście i przygotuj sterylny trzylitrowy słoik.
Połóż liście chrzanu, wiśni i porzeczki na dnie słoika. Następnie włóż parasol kopru, czosnek i czarny pieprz.
Napełnij słoik pomidorami do połowy, a następnie wsyp sól i proszek musztardowy. Umieść pozostałe pomidory, zalej je ciepłą, przegotowaną, ale nie gorącą wodą i zamknij słoik pokrywką.
Dobrze wstrząśnij, aby wymieszać wszystkie składniki. Następnie nieco odkręć pokrywkę i pozostaw pomidory na 3 dni w temperaturze pokojowej.
Po trzech dniach dokręć pokrywkę słoika i umieść go w ciemnym chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie.
Wypróbuj koniecznie, będą niezastąpione w okresie zimowym! Udostępnij ten przepis swoim znajomym!
Kisić można także pomidorki koktajlowe. Poniżej prosty przepis: