w

Przepis, który zaskakuje. Domowy ketchup z nieoczekiwanego składnika – cukinii

Ten ketchup może zaskoczyć każdego! Powstaje nie tylko z pomidorów, ale także z… cukinii. Co zaskakujące wychodzi bardzo smaczny i żaden inny już mu nie dorównuje!

Cukinia stanowi znakomity wypełniacz, nadaje delikatności i uszlachetnia smak domowego ketchupu. A przy tym jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej wartościowy niż te sklepowe.

Przepis na domowy ketchup z pomidorów i cukinii

Składniki:

  • obrana cukinia – 1,5 kg;
  • cebula – 0,5 kg;
  • cukier – 300 gramów;
  • sól – 2 płaskie łyżki;
  • goździki – 4 szt;
  • liść laurowy – 4 szt;
  • ocet 9% – 120 ml;
  • papryka mielona – 1 płaska łyżeczka (słodka – gdy lubimy łagodny, chili jeśli chcemy ostry);
  • pasta pomidorowa – 500 ml (najlepiej domową)

Cukinię i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w garnku lub na dużej patelni dodać cukier, sól podsmażyć, aż cukinia wypuści sok.

Włóż liść laurowy i goździki do gazy, zawiąż w supeł dodaj do warzyw.

Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Wyjmij torebkę z przyprawami. Zmiksuj warzywa blenderem. Dodaj ocet i mieloną paprykę. Wlej pomidorową passatę.

Ponownie gotuj przez 15 minut. W trakcie gotowania ketchup zgęstnieje.

Wlej gotowy gorący keczup do wysterylizowanych słoików, zakręć pokrywkami i gotowe.

Ten ketchup jest pyszny!

Pomysł pochodzi z kanału użytkownika @v21v/youtube