Ten ketchup może zaskoczyć każdego! Powstaje nie tylko z pomidorów, ale także z… cukinii. Co zaskakujące wychodzi bardzo smaczny i żaden inny już mu nie dorównuje!
Cukinia stanowi znakomity wypełniacz, nadaje delikatności i uszlachetnia smak domowego ketchupu. A przy tym jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej wartościowy niż te sklepowe.
Przepis na domowy ketchup z pomidorów i cukinii
Składniki:
- obrana cukinia – 1,5 kg;
- cebula – 0,5 kg;
- cukier – 300 gramów;
- sól – 2 płaskie łyżki;
- goździki – 4 szt;
- liść laurowy – 4 szt;
- ocet 9% – 120 ml;
- papryka mielona – 1 płaska łyżeczka (słodka – gdy lubimy łagodny, chili jeśli chcemy ostry);
- pasta pomidorowa – 500 ml (najlepiej domową)
Cukinię i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w garnku lub na dużej patelni dodać cukier, sól podsmażyć, aż cukinia wypuści sok.
Włóż liść laurowy i goździki do gazy, zawiąż w supeł dodaj do warzyw.
Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Wyjmij torebkę z przyprawami. Zmiksuj warzywa blenderem. Dodaj ocet i mieloną paprykę. Wlej pomidorową passatę.
Ponownie gotuj przez 15 minut. W trakcie gotowania ketchup zgęstnieje.
Wlej gotowy gorący keczup do wysterylizowanych słoików, zakręć pokrywkami i gotowe.
Ten ketchup jest pyszny!