Pyszna i delikatna kapusta w rękawie – pakujesz, zapominasz i masz gotowy obiad!

Czasem mnie zadziwia, że gotowanie może być tak proste! Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie 10-15 minut, a reszta to czekanie. Pakujesz, nastawiasz czas i zapominasz. A po upływie czasu pieczenia masz obiad gotowy!

Kapustka wychodzi miękka, soczysta i delikatna! A mięso po prostu palce lizać!

Uwielbiam tak ugotowaną kapustę, zapakowałam i zapomniałam, a rezultatem są pyszności! Polecam!

Kapusta w rękawie – przepis

Potrzebujemy:

  • półtora kilogramową główkę białej kapusty
  • 350-400 gramów mięsa wieprzowego
  • 1 średnia lub 2 małe cebulki
  • 1 średnia marchewka
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1-2 liście laurowe
  • pieprz i sól – do smaku

Kapusta w rękawie – przygotowanie krok po kroku

1. Kapustę drobno posiekać, posolić, zgnieść rękoma do uzyskania soku, dodać pieprz, koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do reszty. Tam kładziemy pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i wszystko ponownie mieszamy.

2. Weź rękaw do pieczenia, zawiąż go z jednej strony i wypełnij przygotowaną kapustą i mięsem. Gdy cała kapusta znajdzie się w rękawie, zawiąż drugi koniec, przebij górę w kilku miejscach wykałaczką i wyślij wszystko do piekarnika na 45-50 minut (temperatura 200 stopni).

3. Pod koniec tego czasu ostrożnie rozetnij rękaw od góry i przełóż kapustę na talerz. Posyp posiekaną zieleniną pietruszką lub koperkiem.

Mięso wieprzowe (szynka, łopatka, żeberka) można zastąpić podudziami z kurczaka komponują się również świetnie.

Taką kapustę można także przyrządzić w wersji bezmięsnej i smakuje także rewelacyjnie!

Krwawnik pospolity – Zwyczajna roślina z łąk, a tyle korzyści nie ma cała apteka

Mrówki! Nie znajdziesz skuteczniejszego środka zaradczego