Czasem mnie zadziwia, że gotowanie może być tak proste! Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie 10-15 minut, a reszta to czekanie. Pakujesz, nastawiasz czas i zapominasz. A po upływie czasu pieczenia masz obiad gotowy!
Kapustka wychodzi miękka, soczysta i delikatna! A mięso po prostu palce lizać!
Uwielbiam tak ugotowaną kapustę, zapakowałam i zapomniałam, a rezultatem są pyszności! Polecam!
Kapusta w rękawie – przepis
Potrzebujemy:
- półtora kilogramową główkę białej kapusty
- 350-400 gramów mięsa wieprzowego
- 1 średnia lub 2 małe cebulki
- 1 średnia marchewka
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- 1-2 liście laurowe
- pieprz i sól – do smaku
Kapusta w rękawie – przygotowanie krok po kroku
1. Kapustę drobno posiekać, posolić, zgnieść rękoma do uzyskania soku, dodać pieprz, koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do reszty. Tam kładziemy pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i wszystko ponownie mieszamy.
2. Weź rękaw do pieczenia, zawiąż go z jednej strony i wypełnij przygotowaną kapustą i mięsem. Gdy cała kapusta znajdzie się w rękawie, zawiąż drugi koniec, przebij górę w kilku miejscach wykałaczką i wyślij wszystko do piekarnika na 45-50 minut (temperatura 200 stopni).
3. Pod koniec tego czasu ostrożnie rozetnij rękaw od góry i przełóż kapustę na talerz. Posyp posiekaną zieleniną pietruszką lub koperkiem.
Mięso wieprzowe (szynka, łopatka, żeberka) można zastąpić podudziami z kurczaka komponują się również świetnie.
Taką kapustę można także przyrządzić w wersji bezmięsnej i smakuje także rewelacyjnie!