Japoński mistrz kuchni zdradził jak zamienić białko z żółtkiem. Teraz zaskakuję moich gości

Ta niesamowita metoda gotowania jajek została wymyślona przez japońskiego szefa kuchni, który postanowił podać tak ugotowane jajko, by na zewnątrz miało żółtko, a w środku białko.

Pomysł bardzo mi się spodobał i wypróbowałam. To naprawdę działa. Wymaga to pewnych działań, ale miny gości są tego warte.

Potrzebujesz:

  • jaja kurze
  • rajstopy, pończochy lub podkolanówki nylonowe
  • mała latarka
  • taśma klejąca

Pierwszą rzeczą do zrobienia jest sprawdzenie koloru jajka, by potem wiedzieć, że zamiana się dokonała.

Aby to zrobić, weź latarkę, podświetl, zamknij światło dłonią i zobacz, że jajko świeci na pomarańczowo.

Teraz możesz zabrać się do pracy. Owiń jajko taśmą ze wszystkich stron, aby nie było ani jednego miejsca na jajku, które nie jest nim pokryte.

Następnie włóż je do rajstopy i zawiąż tak, by się nie przesuwało.

Teraz najważniejsza część zadania – weź końcówki rajstop szybko obracaj jajko przez kilka minut. Ostrożnie żeby uderzyć nim w nic i nie uszkodzić.

Po tym wyjmujemy jajko z rajstop i ponownie oświetlamy latarką, jeśli nie świeci jasnym pomarańczowym kolorem, wtedy jest zamienione i można je gotować.

Jeśli nie, będziesz musiał powtórzyć zabieg z obracaniem.

Włóż do wody i gotuj przez co najmniej 10 minut, co chwilę obracając jajko podczas gotowania.

A kiedy je ugotujesz i zdejmiesz skorupkę, zobaczysz, że białka i żółtka są zamieniane!

Zobacz na filmie jak to zrobić:

Powodzenia i nie zapomnij podzielić się trikiem z innymi!

Żródło i fotografiee:FB.ru/youtube.com