Pewnego dnia spotkaliśmy się w grupie przyjaciół, aby spędzić razem fajny dzień i urządzić sobie piknik.
Nasz przyjaciel i sąsiad lubi gotować i zawsze potrafi wyczarować coś prostego i pysznego. Powiedział czego potrzebuje i zrobiliśmy zakupy.
Kiedy zaczął, ze zdumieniem wpatrywalismy się jak owija mielone mięso wokół puszki. Ale ostatecznie danie zachwyciło wszystkich.
Oczywiście poprosiliśmy o przepis. To teraz nasze hitowe danie na grilla.
Paweł najpierw ulepił kulki z mięsa.
Potem wyjął aluminiową puszkę piwa i „okleił” mięsem puszkę. Dociskał i ubijał ciasno mięso wokół puszki.
Potem otoczył mięso plastrem boczku.
Nikt jeszcze nie rozumiał, co robi, ale bardzo uważnie obserwowaliśmy te działania, starając się niczego nie przegapić.
Potem Paweł wziął puszkę i delikatnie wysunął ją z mięsa. Okazało się, że powstała kształtna miseczka. To samo zrobił z resztą mięsa i boczku.
W tym czasie grill został podgrzany. Miseczki zostały napełnione resztą produktów i posypane serem.
Zewsząd padały pytania odnośnie tych oryginalnych burgerów. Paweł odpowiadał:
„Dzięki otoczeniu mielonego mięsa boczkiem, moje hamburgery są bardzo soczyste. Wybieram dowolne wypełnienie, zgodnie z upodobaniami. Czasem robię je z grzybami lub pieczarkami, które muszą być wczesniej usmażone, najczęściej wkładam puree ziemniaczane na dno i smażone warzywa – cebula, papryka, pomidory, szpinak, ser na nie. Te są właśnie takie.”
Słuchaliśmy uważnie nie mogąc się doczekać, bo pachniały obłędnie.
Gdy wreszcie były gotowe rozkoszowaliśmy się mega smakiem. Były przepyszne. Nawet nie próbujcie sobie tego wyobrażać, bo Wam się nie uda!
Dla każdego zjadacza mięsa i ten przepis będzie rewelacją!