Dla pięknego rozwoju pomidorów i bogatych owoców niezbędne jest ich odżywienie. Te rośliny potrzebują co najmniej 3 pierwiastków: azotu, potasu i fosforu. Brak lub nadmiar tych pierwiastków prowadzi do utraty lub choroby plonu.
Woda zmieszana z popiołem:
Do 5 l wody dodaj 500 g popiołu i gotuj przez 15 minut. Pozostaw do spoczynku, aż popiół opadnie na dno garnka. Odcedź czystą wodę, wymieszaj z kolejnymi 5 l wody i podlej pomidory. Wskazane jest użycie wody deszczowej.
Nawóz z pokrzywy:
Potrzebny jest garnek o pojemności 10 l. Wypełniony do połowy surowymi pokrzywami, bez korzeni, z górnych części rośliny, które zalewa się ciepłą wodą. Pozostaw do sfermentowania na 7-10 dni na słońcu. Odcedź i wymieszaj 1 l otrzymanego roztworu z 10 l wody. Podlej pomidory.
Łupiny cebuli lub czosnku:
W wiadrze wymieszać około 200 g płatków cebuli lub czosnku (można je również wymieszać). Zalej wrzącą wodą i przykryj wiadro. Po ostygnięciu odcedź zawartość. Użyć 2 l roztworu na 10 l wody.
Wodorowęglan sodu:
Wymieszaj 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej z 1 litrem ciepłej wody. Spryskaj liście.