Jak zrobić chrupiące rurki cukrowe: tylko 4 składniki. Magnes na łasuchy!

Nie będzie podwieczorku z kawą czy herpatą jeśli zabraknie czegoś pysznego i chrupiącego.

Delikatne rurki z cukrem to coś, co sprawdzi się idealnie. A my powiemy ci jak je zrobić.

Z reguły wszystko, czego potrzebujesz, znajduje się już w kuchni do tego prostego wypieku. Potrzebujesz tylko 4 składniki i dobry nastrój. Rurki topnieją w ustach. Nawet nie zauważysz, kiedy znikną.

Składniki:

– Mąka pszenna 320 g
– Masło 200 g
– Cukier 8 łyżek
– Śmietana 125 g

Przygotowanie:

1. Dodaj masło do przesianej mąki. Wymieszaj do postaci kruszonki. Wlej śmietanę i zagnieć ciasto.

2. Podziel ciasto na 8 części i uformuj kulki. Rozpłaszcz każdą w cienki prostokąt.

3. Równomiernie rozprowadź 0,5 łyżki cukru tak by nie sięgał długiej krawędzi na 1-1,5 cm. Zwiń w ciasny rulon i sklej szew.

4. Wysyp na powierzchnię roboczą 0,5 łyżki cukru. Otocz rulon cukrem i podziel rulon na 4 części. To samo zrób z pozostałymi kawałkami ciasta.

5. Przenieś ciasteczka na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 35-40 minut

Ciasteczka cukrowe okazują się bardzo piękne i umiarkowanie słodkie. Dolna karmelowa skorupa, serię można usunąć za pomocą tarki, a rurki można dalej usunąć udekoruj cukrem pudrem.

Podobało ci się? Podziel się ze znajomymi!

Pieczone klopsiki z ziemniakami, obiad lub kolacja dla całej rodziny

Ten produkt pokona marskość wątroby i spowolni produkcję żółci za jednym zamachem