Klopsiki to dla większości z nas smak dzieciństwa. Ile jednak domów tyle odmian tej popularnej potrawy.
Dziś proponujemy Wam nieco inną wariację na temat klopsików. Smak obłędny, a pracy niewiele.
składniki:
-400 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowego i wołowego pół na pół
-650 g ziemniaków;
-2 łyżki nieugotowanego ryżu;
-1 marchewka;
-1 cebula;
-200 ml wody;
-1 łyżka koncentratu pomidorowego;
-1 łyżka oleju roślinnego;
-2 łyżki kwaśnej śmietany;
– 100 g sera;
– pół łyżeczki papryki;
– sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę. Podsmażaj przez kilka minut.
Ugotuj ryż na półmiekko, obierz ziemniaki i pokrój je w plastry.
Wymieszaj mięso mielone, ryż, cebulę i marchewkę. Dodaj sól, pieprz i resztę przypraw i dobrze wymieszaj.
Umieść plastry ziemniaków na dole formy i po bokach. Zrób kulki z mielonego mięsa i umieść je między plasterkami ziemniaków.
Zalej sosem złożonym z wody, śmietany, koncentratu pomidorowego, oleju roślinnego i soli.
Przykryj folią i piecz w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez 40 minut.
Posyp tartym serem i piecz przez kolejne 10 minut.
PYSZNOŚCI!
A poniżej także przepis na dip, który zamieni każde danie w prawdziwe arcydzieło!
SKŁADNIKI:
– 2 jajka na twardo
– 2 surowe żółtka
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
– 50 g ogórków kiszonych
– 1 łyżka musztardy
– 120 g śmietany
– ½ cytrynya
– zielony koperek
– sól
– Pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy jajka na twardo, żółtka wkładamy osobno do miski, do której dodajemy musztardę, a następnie bardzo dobrze mieszamy.
Podczas mieszania wlej oliwę z oliwek, stopniowo dodawaj drobno posiekane ogórki, koperek, białka i posiekaną cebulę. Po dokładnym wymieszaniu dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj. Na koniec wlewamy sok z połowy cytryny i mieszamy. Podawaj w małych miseczkach. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2 dni.