Rośliny strączkowe są smaczne, bogate w białka, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe i uważane za zdrowe i pożywne.
Dlatego warto je uprawiać, bo można się cieszyć świeżą fasolką przez całe lato. Wyhodowana samodzielnie będzie bardziej krucha, delikatniejsza i zawsze świeża. Same zalety.
W dodatku jest bardzo prosta w uprawie.
Jak prawidłowo sadzić fasolę szparagową?
Dziś większość odmian dostępnych w sprzedaży to odmiany karłowe, które są znacznie łatwiejsze w uprawie i nie trzeba zapewniać im podpór do pięcia.
Aby roślina nie zachorowała, co roku należy ją sadzić w nowym miejscu – na miejsce w którym już rosła można ja posadzić dopiero po 4 latach. Fasola szparagowa nie lubi rosnąć w towarzystwie cebuli, grochu i czosnku.
Aby cieszyć się dłuższym zbiorem najlepiej wysadzać ją 2-3 razy w odstępie 7-10 dni. To znacząco wydłuży okres plonowania.
W przygotowanej grządce wykopać małe dołki w odległości 10 cm. Zostawić 25-30 cm między rzędami, wrzucić garść humusu do każdego dołka, można także użyć granulowanego obornika kurzego, który rozkłada się wolno, stopniowo dostarczając fasoli składników odżywczych. Zalej wodą i wrzuć 2-3 fasolki wcześniej moczone przez noc. Nie jest to warunek konieczny, ale zwiększa szanse na wykiełkowanie i przyspiesza je. Następnie zasyp otwory ziemią.
Fasola preferuje gleby neutralne, przepuszczalne, miejsca słoneczne i bezwietrzne. Kwitnie 40 dnia po posadzeniu, po kolejnych 20 pojawiają się zawiązki, a po 10 dniach owoce.
Regularnie zrywając młode strąki, pobudza się wzrost nowych.
Aby zebrać nasiona, należy zostawić kilka strąków, aż wyschną. Następnie umieścić w suchym, ciemnym miejscu.
Uprawa fasoli naprawdę nie jest skomplikowana, polecamy nawet początkującym ogrodnikom.