Wielu działkowiczów ma problem z żółknięciem liści, usychaniem. A jak wiadomo, jeśli zielone wierzchołki są w złym stanie, cebulki także mogą źle się rozwijać.
Tylko jedno proste karmienie pomoże poprawić sytuację.
Jak ochronić cebulę przed żółknięciem
Doświadczeni ogrodnicy zalecają stosowanie azotanu amonu (saletra amonowa) – zawiera azot, który pomoże przywrócić cebuli świeżość i zielony kolor.
Należy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu, aby uniknąć przypalenia łodyg i korzeni cebuli.
Na 10 litrów wody potrzebujemy 20 gramów azotanu amonu. Aby nakarmić cebulę, trzeba zrobić płytki rowek wzdłuż grządki i wlać tam roztwór. Należy uważać, aby płyn nie spadł na części zielone.
Ta metoda działa również, w przypadku żółknięcia liści czosnku.
Zamiast saletry można użyć mocznika.