O czym powinni wiedzieć ci, którzy zaczynają uprawiać ogórki

Każdy kiedyś zaczyna swoja przygodę z ogrodnictwem i nie uniknie błędów zanim pozna sekrety uprawy poszczególnych kultur roślinnych i warunki jakimi dysponuje na swojej działce.

Pewne rzeczy jednak warto wiedzieć, by części błędów uniknąć i nie zostać całkowicie pozbawionym plonów.Totalna porażka mogłaby zniechęcić początkującego ogrodnika do ponownych prób, a każdy kto zaczął z sukcesem uprawiać warzywa zgodzi się chyba, że naprawdę warto, bo satysfakcji i smaku własnych warzyw nie da się porównać z niczym.

Co powinien wiedzieć każdy kto zaczyna uprawiać ogórki.

Cztery najważniejsze cechy ogórków to optymalna temperatura, właściwe dokarmianie i podlewanie oraz obserwacja rozwoju chorób.

Ogórki to rośliny wybitnie ciepłolubne, więc nie spieszymy się z nimi ani z wysiewem, ani wysadzaniem dopóki temperatury nie przekroczą 15 stopni w nocy i nie będą już spadać. Zazwyczaj jest to przełom maja i czerwca.

Chcemy oczywiście by były soczyste i proste. Żeby tak było trzeba wiedzieć, że ogórki składają się głównie z wody i kluczem jest właściwe ich nawadnianie.

Owoc krzywy świadczy o tym, że brakowało mu wody. Wyszczuplony w środku, grubszy na końcach świadczy o tym, że podlewany był zbyt zimną wodą.

Ogórek gruszkowaty, grubszy u dołu, sygnalizuje brak potasu.

Jeden czubek ogórka stał się węższy, jaśniejszy i wygięty – brak azotu;

Uprawa ogórków

Nawożenie

1. Ogórki są kapryśne i wymagające. Ogórki trzeba dokarmić! Im nigdy nie wystarcza to co mają w glebie. Do owocowania potrzebują potasu, azotu do rozwoju masy zielonej i fosforu do wzrostu. Ale nie można tez zapominać o wapniu! Ogórki bardzo lubią roztwór jodu.

Po wzejściu siewek w fazie rozwoju (3 a nawet 4 liście) ogórki należy traktować takim roztworem: do wiadra z wodą dodać 30 kropli jodu. Następnie wlej litr mleka i dodaj 20 gramów mydła. Opryskiwanie tą mieszanką można przeprowadzać co 10 dni.

Można i należy spryskiwać i podlewać ogórki roztworem serwatki: 1 litr serwatki na 5 litrów wody. I inna metoda: wieczorem namocz 100 gram drożdży w wiadrze wody. Rano dodaj łyżeczkę jodu i podlej tym roztworem ogórki. Powtórz po 2 tygodniach.

Ogórki najlepiej jest karmić stopniowo, w małych ilościach, ale często. Wspomoże to lepsze wchłanianie składników odżywczych. Nawozy najlepiej stosować w postaci płynnej, podlewając pod korzenie. Należy to zrobić po podlaniu lub deszczu, wieczorem lub przy pochmurnej pogodzie.

Podlewanie

2. I bardzo ważne jest, aby regulować podlewanie, a woda nie była zbyt zimna. Dlatego warto wcześniej zebrać wodę w zbiornikach, aby mogła się podgrzać (zwłaszcza jeśli pochodzi ze studni).

Oznaką, że nadszedł czas, aby zaopatrzyć krzew w wodę, powinno być częściowe wysuszenie gleby. Najlepiej podlewać ogórek wczesnym rankiem lub wieczorem, gdy zachodzi słońce. Najlepiej codziennie podlewać.

Jeśli nie możesz regularnie podlewać ogórków, połóż po obu stronach grządki pasy bagiennego mchu torfowca o szerokości około 10 centymetrów. Mech ten doskonale przyciąga wilgoć, którą „dzieli się” z sąsiadami w ogrodzie. Nawiasem mówiąc pomoże również chronić ogórki przed chorobami, ponieważ torfowiec ma właściwości bakteriobójcze.

Mimo, że ogórki lubią dobry dostęp do światła i wody nie mogą być jednocześnie ani zalane ani przegrzane. Aby ochronić je przed zbyt silnym słońcem trzeba ustawić gęstą siatkę lub włókninę, która osłoni przed palącym słońcem, ale nie zablokuje dostępu do światła.

Doświetlanie

3. Ogórki to rośliny pnące. Mogą oczywiście płożyć się po ziemi, ale dadzą znacznie mniejszy plon i będą bardziej narażone na szkodniki i choroby grzybowe. Pnące się po sznurkach bądź kratach wydadzą znacznie więcej owoców.

Aby uzyskać lepsze plony, na krzakach należy pozostawić nie więcej niż 20 ogórków. Konieczne jest zwabienie owadów zapylających kwiaty, a do tego jest jeden sekret – podczas kwitnienia rośliny należy spryskać roztworem cukru z kwasem borowym i gorącą wodą w dawce 100g:2g:1 litr. Ważne jest również prześwietlanie roślin, aby ułatwić dostęp do światła.

Ochrona przed chorobami

4. Ogórek niestety jest atakowany przez wiele chorób, jednak większość można leczyć na wczesnych stadiach rozwoju. Dlatego ważna jest obserwacja i działanie po zauważeniu objawów.

Najczęstsze choroby ogórków rosnących na zewnątrz.

Kladosporioza. Ta choroba jest wywoływana przez grzyby.
Powodem wystąpienia są nagłe zmiany temperatury i wysoka wilgotność.

Oznaki choroby:

  • pojawienie się szaro-czarnych plam na krzakach i owocach;
  • skrzywienie i zaprzestanie wzrostu owoców.

Leczenie: stosowanie leków na bazie benzimidazoli w postaci opryskiwania.

Mączniak. Ta choroba występuje najczęściej podczas uprawy ogórków na otwartym terenie. Należy do kategorii grzybów. Przyczyną jest zachwaszczenie.

Oznaki choroby:

  • tworzenie się białego nalotu na liściach;
  • rozprzestrzenianie się nalotu po całej roślinie;
  • śmierć rośliny

Leczenie:

  • usuwanie chwastów;
  • leczenie preparatami zawierającymi siarkę;
  • stosowanie preparatów zawierających fungicydy.

Peronosporoza to kolejna powszechna choroba ogórków zewnętrznych. Z powodu tej choroby roślina szybko umiera, a zebrane owoce są bez smaku.

Przyczyną jest grzyb.

Oznaki choroby:

  • tworzenie się żółtych plam na liściach; 
  • schnięcie i zamieranie liści.

Leczenie:

  • czyszczenie terenu z zainfekowanych roślin;
  • leczenie preparatami zawierającymi fungicydy;
  • zaprawianie kolejnych nasion nadmanganianem potasu.

Lista chorób ogórków gruntowych nie ogranicza się do tej listy, ale wczesne zauważenie problemu na ogół pozwala ochronić roślinę.

Te wszystkie informacje mogą brzmieć przytłaczająco, jednak ogórek wbrew pozorom nie jest taką trudną w uprawie rośliną. I nawet jeśli w pierwszych latach plony nie będą bardzo obfite, to z pewnością uda się skosztować ogórków z własnej uprawy. Powodzenia!

Jakimi środkami naturalnymi można karmić marchewkę, aby uzyskać wspaniałe zbiory

Jak ochronić cebulę przed żółknięciem za pomocą jednego karmienia