Cytrynowa herbatka z imbirem, kurkumą i miodem na przeziębienia i wzmocnienie odporności

W chłodniejszych miesiącach roku, kiedy sezon przeziębień i grypy jest w pełni, poszukujemy skutecznych sposobów na wzmocnienie naszej odporności i zaradzenie tym niechcianym infekcjom. Jednym z najsmaczniejszych i najbardziej korzystnych sposobów na walkę z przeziębieniem i grypą jest cytrynowa herbatka z imbirem, kurkumą i miodem.

Zanim przejdziemy do przepisu, omówmy najpierw niektóre korzyści zdrowotne związane z jej składnikami:

Właściwości zdrowotne składników herbatki na przeziębienia i wzmocnienie odporności

Cytryna to owoc, który jest bardzo zdrowy i ma wiele korzyści dla naszego organizmu. Pomaga w wielu problemach zdrowotnych, takich jak bóle gardła, zaparcia, gorączka czy problemy z trawieniem. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy C, B6, E i A, a także minerały jak wapń, żelazo, potas i inne. Oprócz tego ma właściwości przeciwnowotworowe i pomaga w oczyszczaniu organizmu oraz wzmocnieniu odporności.

Imbir. Badania wykazały, że imbir ma wiele substancji, które są dobre dla zdrowia. Może pomagać w leczeniu i gojeniu. Imbir może łagodzić problemy z żołądkiem i jelitami, zapobiegać zaparciom, redukować nudności, zmniejszać ból i stan zapalny. Pomaga także w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy oraz obniżaniu poziomu cholesterolu.

Kurkuma to naturalny środek, który może pomóc w utrzymaniu zdrowia. Jest bogata w substancję zwana kurkuminą, która działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Kurkuma może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Oprócz tego może neutralizować szkodliwe substancje w ciele i wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu.To naturalne rozwiązanie, które może pomóc w utrzymaniu zdrowego trybu życia.

Cytrynowa herbatka z imbirem, kurkumą i miodem na przeziębienia – przepis

Składniki:

• 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
• 1 łyżeczka startego świeżego korzenia kurkumy lub ½ łyżeczki kurkumy
• 2-3 szczypty czarnego pieprzu (w celu zwiększenia biodostępności kurkumy)
• 1 1/2 szklanki przefiltrowanej wody
• ½ soku z cytryny
• 2 łyżeczki surowego miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Połącz imbir, kurkumę, pieprz i filtrowaną wodę w rondlu i podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut, upewniając się, że się nie zagotuje.

Odcedź płyn i przelej do kubka. Po przestudzeniu dodaj sok z cytryny, a w razie potrzeby miód.

Wskazówka:

Temperatura ma znaczenie, biorąc pod uwagę zawartość prozdrowotnych związków. Ilość niektórych substancji w imbirze zwiększa się pod wpływem temperatury, a niektórych może się zmniejszyć.

Mimo to, imbir, w niższej czy wyższej temperaturze, zachowuje swoje właściwości, więc możemy z jego właściwości skorzystać także na ciepło. Kurkuma z kolei nie traci właściwości podczas gotowania. Ważne, aby nie gotować kurkumy zbyt długo, do posiłków dodajemy ją na koniec gotowania i zawsze dodajemy do niej ostre przyprawy np. czarny pieprz lub chilli.

Przeciwwskazania do spożywania imbiru

Schorzenia i stany, które wykluczają imbir z diety to:

• hemofilia,
• niedociśnienie tętnicze,
• nadciśnienie tętnicze,
• ciąża,
• karmienie piersią,
• wrzody żołądka,
• wrzód dwunastnicy,
• refluks żołądkowo-przełykowy.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Miniatura wpisu: freepik.com

Jak przycinać grusze jesienią, aby uzyskać obfite zbiory w przyszłym roku

Borówka amerykańska – jak sadzić i jaki nawóz zastosować jesienią aby obficie owocowała