Jak przycinać grusze jesienią, aby uzyskać obfite zbiory w przyszłym roku

Przycinanie drzew owocowych jest często zaniedbywaną przez ogrodników praktyką. A jest to naprawdę ważny zabieg, od którego zależy kondycja drzewa, odporność, efektywność owocowania i jakość owoców. W tym artykule podpowiemy jak to zrobić dobrze.

Zasady jesiennego cięcia grusz

Grusza to drzewo, które tniemy dwukrotnie i tę najważniejszą część corocznego cięcia wykonujemy wiosną, zanim soki zaczną krążyć.

Ale i jesienny zabieg jest ważny. Polega on na cięciu sanitarnym, które należy przeprowadzić w odpowiednim czasie. Wycinamy gałęzie o dowolnej grubości, które są suche, chore, niepotrzebne lub grożą złamaniem.

Właściwym jest moment, gdy liście jeszcze nie opadły zupełnie, ale łatwo odchodzą od gałęzi. Wówczas unikamy pobudzania do tworzenia nowych pędów, a roślina ma jeszcze czas na regenerację przed zimą.

Jak prawidłowo przeprowadzać cięcie gruszy

Najpierw należy wyciąć wszystkie suche i połamane gałęzie. Następnie należy zidentyfikować i usunąć chore, których nie można leczyć. Na przykład takie, w których kora w wielu miejscach jest pokryta wieloma głębokimi pęknięciami, pomarszczona lub pokryta innymi objawami choroby.

Kolejnym etapem jest cięcie dzików. Są to młode (lub nie, jeśli gruszka nie była długo przycinana) pędy, które wyrastają pionowo w górę. Są jałowe, ale czerpią dużo energii i substancji pokarmowych.

Kolejnym etapem jest cięcie formujące. Można je przeprowadzić na trzy sposoby.

  • Metoda nad pąkiem jest odpowiednia do skracania cienkich gałęzi. Cięcie wykonujemy nad pąkiem obróconym we właściwym kierunku pod kątem około 45°. Nad pąkiem przyszłego pędu pozostawiamy półtora centymetra.
  • Druga pierścieniowa służy do całkowitego usuwania gałęzi, także tych grubych. Tniemy tuż przy miejscu wyrastania. 3-4 mm od pędu, z którego wyrasta. Gdybyśmy odcięli gałąź bliżej moglibyśmy zakłócić krążenie soków, a powstała rana byłaby narażona na infekcje.
  • I trzeci rodzaj cięcia, korygujące ma na celu skrócenie lub zmianę kierunku pędu owocującego, gdy chcemy aby rozwijał się pęd młodszy i tniemy starszy. Tniemy 0,5 cm nad rozgałęzieniem.

Jesienne cięcie pozostawia drzewo z ranami na zimę, dlatego warto zabezpieczyć miejsca cięć. Zwilża się je roztworem miedzi, a jeśli temperatura spadnie poniżej 6 ° C, siarczanem żelaza. Gdy cięcie wyschnie, smaruje się je woskiem ogrodowym lub specjalną farbą.

Jesienne formowanie korony

Podczas jesiennego zabiegu formowania warto przeprowadzić doświetlenie korony. Zbyt mocno zagęszczona bardzo osłabia owocowanie z powodu braku światła. Najpierw odcinamy gałęzie rosnące wewnątrz gruszy.

Następnie usuwamy gałęzie opadające w dół, odchylone od pnia pod kątem mniejszym niż 30 °.

Zobacz także jakie jeszcze drzewa i krzewy należy przyciąć jesienią: Te drzewa i krzewy trzeba przyciąć jesienią

Potem skupiamy się na rozwidlających się gałęziach, a także tych, które nie tworzą rozwidlenia, ale po prostu wyrastają z jednego punktu. Konieczne jest pozbycie się jednej z nich. Zostawiamy tę, która jest silniejsza i skierowana w odpowiednim kierunku czyli na zewnątrz, a nie do środka korony.

Przycinanie tegorocznych pędów

Nie pozwalamy młodym pędom rosnąć na długość, ponieważ nie będą owocowały. Muszą zostać przycięte na 6-7 pąków. Odcinamy je powyżej pąka, skierowanego we właściwym kierunku.

Na szczycie w następnym sezonie wytworzą się nowe gałęzie, które wytniemy, a na dole wytworzą się pędy owocujące.

Formowanie gruszki nie jest łatwym zadaniem dla początkujących. Ale metoda prób i błędów szybko zrozumiesz zawiłości operacji nabierzesz poczucia większej kontroli nad formowaniem drzew. A dzięki temu grusze wydadzą obfite zbiory, a wybujałym wzrostem nie przytłumia innych drzew.

Miniatura wpisu: Freepik.com

Co trzeba wiedzieć o sadzeniu czosnku na zimę

Cytrynowa herbatka z imbirem, kurkumą i miodem na przeziębienia i wzmocnienie odporności