Zioło to jest znane każdemu, kto ma własną działkę ogrodową.
Jakkolwiek ludzie go nie niszczą, nadal pojawia się w na grządce. I nie jest to zaskakujące, ponieważ jedna roślina jest w stanie dać około 15 000 nasion, które mogą kiełkować nawet po 25 latach.
Dzisiaj porozmawiamy o gwiazdnicy pospolitej. Jest bardzo znana i zależnie od regionu nazywana: ptasim zielem, muchotrzewem, mokrzycą, kurzyśladem, gwiazdownicą.
W ogródku i na trawniku bezwzględnie tępiona. Rzeczywiście bywa uporczywa na grządkach, ponieważ rozrasta się szybko i choć nie szkodzi dużym roślinom, małe możne zagłuszać.
Ten niepozorny chwast jest bardzo wartościowy dla naszego zdrowia i ceniony w ziołolecznictwie.
Roślina jest jadalna, ale ze względu na zawarte w niej saponiny lepiej sparzyć ją wrzątkiem. Można dodać do sałatek, twarogu, jajecznicy, zup.
Jest bardzo bogata w witaminy A, B, C, E, PP oraz sole mineralne potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, sód, jod i krzem. Zawiera też saponiny, śluz roślinny, kwas krzemowy i GLA (gamma-linolenowy) oraz rutynę.
Bardzo ceniona przy chorobach układu sercowo-naczyniowego, przy nadciśnieniu, złej przemianie materii i zaparciach, hemoroidach, schorzeniach nerek, zapaleniach górnych dróg oddechowych i zaburzeniach hormonalnych.
Ma również działanie odtruwające, zmniejszające łaknienie, regulujące prace wątroby i jelit, a także korzystnie wpływa na układ nerwowy. Ponadto likwiduje skutki nadużycia alkoholu.
Zewnętrznie bywa stosowana na swędzącą skórę, egzemy, wrzody, łuszczycę, czyraki i ropnie.
Zrywa się górne pędy rośliny. Nie ma znaczenia czy zbieramy ziele przed czy podczas kwitnienia.
Gwiazdnica pospolita dobrze radzi sobie w niskich temperaturach, wiec można ją zbierać w łagodniejsze zimy. Dzięki temu nie trzeba jej suszyć i można mieć świeżą niemal przez cały rok.
Suszy się w temperaturze nieprzekraczającej 40 °, przechowujemy w workach, pojemnikach szklanych lub drewnianych i obowiązkowo opisujemy rok zbioru, gdyż można go przechowywać 1-2 lata, nie dłużej.
Sposoby na gwiazdnicę
1. Napar:
Roślinę sieka się, 1 łyżkę zalewa wrzątkiem, zaparza przez 30 minut. Następnie napar należy przefiltrować przez gazę i wypić 1/3 szklanki 3 razy dziennie przed posiłkami.
2. Odwar:
2 łyżki posiekanego ziela zalewa się 2 szklankami gorącej wody i gotuje 5 minut. Zaparza pod przykryciem przez 15 minut.
3. Okład
Garść ziela zalewa się wrzątkiem 125 ml i ogrzewa przez 3-5 minut. Następnie wodę odlewa, a ciepłe ziele zawija w gazę lub ściereczkę i przykłada okład na chore miejsce.
Takie okłady stosuje się przy bólach reumatycznych, przy naciągnięciu ścięgien, a także przy zapaleniu korzonków nerwowych.
Dodatkowo rozgniecione ziele gwiazdnicy możemy przykładać na swędzące miejsca, na przykład po ukąszeniu przez owady.
Aby wyeliminować pęknięcia na piętach. Świeże liście gwiazdnicy włożyć na wkładkę buta i chodzić z nimi przez cały dzień. Po powrocie do domu opłucz stopy roztworem mydła i nałóż odżywczy krem.
4. Sok
500 g rośliny dokładnie umyć i wycisnąć sok za pomocą wyciskarki. W przypadku jej braku można wycisnąć sok przez gazę.
Sok przelewa się do butelki w celu dalszego przechowywania. Świeży sok służy do wkraplania w chorobach rogówki lub siatkówki, 1-2 krople cztery razy dziennie.
Środki ostrożności
Ziele gwiazdnicy o szerokim wachlarzu właściwości leczniczych ma pewne przeciwwskazania:
• niedociśnienie,
• zaburzenia autonomiczne,
• alergia.
Poza tym warto wiedzieć, że gwiazdnica jest znakomitym zielonym pokarmem dla ptactwa domowego. Kury uwielbiają gwiazdnicę.