Gołąbki to popularne danie w naszej części Europy, jednak na południu częściej robi się je z liści winogron niż z kapusty.
Dolmades, dolmadakia zwane także greckimi (a także tureckimi) gołąbkami, to pyszne ruloniki, które składają się z farszu stanowiącego mieszankę ryżu, mięsa (lub bez w wersji wege) i różnych przypraw. A wszystko to zawinięte w młode liście winogron.
Coraz częściej można je spotkać w Polsce w postaci marynowanej w słoikach, ale to zupełnie nie to samo. Domowe dolmades są o niebo lepsze. Aromatyczne, świeże i delikatnie kwaskowe.
Poniżej znajduje się prosty przepis na dolmades, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tradycyjny farsz zawinąć dla odmiany w liście winogron.
Składniki:
- 60 liści winogron w zalewie lub świeżych
- 1 szklanka ryżu
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 pęczek świeżych ziół (koper, pietruszka i liści mięty)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
Wykonanie:
Świeże liście blanszujemy je przez 2-3 minuty w osolonej wrzącej wodzie aż zmiękną. Studzimy je pod wodą i odkładamy do wyschnięcia. Najlepiej przygotować je 2-3 godziny wcześniej.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy cebule i smażymy aż będzie szklista. Dodajemy czosnek i posiekane zioła smażymy chwilkę.
Dodajemy ryż do patelni i smażymy go przez około 2 minuty, mieszając, aby wszystkie ziarna zostały pokryte oliwą.
Dodajemy sok z cytryny, koper, miętę, oregano, sól i pieprz. Solimy solidnie, ponieważ podczas gotowania woda wyciągnie sól. Dusimy jeszcze przez około 1 minutę.
Zalewamy bulionem warzywnym lub wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zredukuj ogień do minimum, przykryj i gotuj aż ryż będzie gotowy (około 15 minut). Zamiast wody czy buliony można użyć pulpy pomidorowej lub pomidorów.
Po dojściu ryżu, pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy dolmades mięsne do ostygniętego ryżu dodajemy mięso mielone.
Bierzemy liść stroną wypukłą do góry, odcinamy ogonek i nakładamy łyżeczkę farszu. Zawijamy liść, następnie zakładamy boki i zwijamy ruloniki. Nie zwijamy mocno, ponieważ mogą podczas gotowania pęcznieć i rozerwać liść.
Powtarzamy do zużycia liści i farszu.
Ułóż liście na dnie garnka, na nie układaj ruloniki. Polej oliwą, przykryj liśćmi. Zalej około 1 szklanką wody, przykryj talerzykiem żeby je docisnąć oraz przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez około 40-50 minut, aż liście winogron zmiękną.
Wyłącz ogień i pozostaw dolmades do ostygnięcia w garnku.
Przed podaniem skrapiamy je sokiem z cytryny. Podawaj je na zimno lub na ciepło najlepiej z greckim jogurtem lub tatziki.
Smacznego!