w

Jak prawidłowo formować ogórki, aby krzewy owocowały długo i obficie

Prawidłowe formowanie ogórków pomaga znacząco zwiększyć plon, zapewnia optymalny wzrost pędu, odpowiednią wentylację i ułatwia zbiór.

Po co formować ogórki

Kiedy tylko sadzonki dobrze się ukorzenia rozpoczynają aktywny wzrost licznie wypuszczając za każdym liściem pędy boczne, które szybko rosną.

Wydawałoby się, że to dobrze, bo tworzą się tu kwiaty, a potem owoce. W rzeczywistości rozgałęzione krzewy nie mają wystarczającej siły do ​​​​prawidłowego rozwoju pędu głównego, który owocuje najlepiej. Są słabo wentylowane, tracą siły, upuszczają kwiaty, częściej chorują. Nadmiernie obciążają roślinę, która nie może dalej się rozwijać.

Formowanie ogórków

Formowanie należy rozpocząć na etapie 5-6 liści. W tym celu usuwa się usuwa się wszystkie pędy boczne.

Zostawiamy liście i owoce na pędzie głównym, a wszystkie boczne pędy, nawet z kwiatem czy zawiązanym owocem, usuwamy.

Robimy to przy pomocy nożyczek by minimalizować ryzyko rozerwania tkanek, które może przyczyniać się do rozwoju chorób. Powyżej szóstego liścia zostawiamy pędy boczne, które później będą owocowały.

Usuwamy też wąsy czepne, które pojawiły się na łodygach, ponieważ przejmują składniki odżywcze, a tak naprawdę wcale nie służą one do czepiania rośliny. Tak formujemy ogórki pnące po kratce.

Wiązanie i prowadzenie pędów

Podczas wzrostu ogórków pamiętaj o prowadzeniu pędów wzdłuż podpory, aby zapewnić uporządkowany wzrost. Delikatnie wiąż pędy do podpory, gdy są jeszcze młode, aby uniknąć uszkodzeń.

Usuwanie uschniętych liści i owoców

Regularnie usuwaj uschnięte liście, które mogą sprzyjać rozwojowi chorób. Usuwaj również niedojrzałe i przesuszone owoce, aby skierować energię rośliny na rozwój nowych owoców.