Weź 3 bakłażany i trochę pomidorów i zrób proste danie, a tak pyszne, że palce lizać.
Bakłażany to prawdziwy dar od Boga – odpowiednio przygotowane mogą nawet przewyższyć smakiem mięso.
Jeśli jesteś fanem tego warzywa o pięknym kolorze i lekko gorzkawym smaku, przygotowaliśmy dla Ciebie prawdziwą ucztę z bakłażanów – zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym.
Jeśli jednak bakłażany nie są twoim ulubionym warzywem możesz zastąpić je cukinią, która jest delikatniejsza w smaku.
Ta letnia uczta z bakłażanami będzie jak znalazł w sytuacji, gdy trzeba zrobić coś „z niczego”. Kilka produktów, a wynik jest godny szefa kuchni. Oto jak zrobić te pyszne pieczone bakłażany w sosie pomidorowym:
Produkty:
- 3 bakłażany (lub nieduże cukinie)
- 400 g pomidorów (mogą być z puszki lub świeże obrane i starte)
- 3-4 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia
- oliwa – do smażenia
- sól do smaku
- ulubione zioła
- 1 łyżka cukru
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Obierz bakłażany i pokrój je. Jeśli są mniejsze wzdłuż, jeśli większe w plasterki. Umieść plastry bakłażana w misce, dobrze dopraw solą i zalej zimną wodą. Pozostaw tak na około 20 minut. Bakłażany odsączamy z wody, myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
Rozgrzej olej do smażenia. Obtocz bakłażany w mące z obu stron i smaż na złoty kolor. Na blasze/naczyniu/formie do pieczenia umieść 3/4 pomidorów.
Rozgnieć widelcem i ułóż bakłażany. Resztę pomidorów ułóż na bakłażanach. Dopraw solą, posyp cukrem i dodaj 1/2 łyżeczki wody.
Posyp rozgniecionym czosnkiem i użyj ulubionych ziół i przypraw. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż będzie gotowe, gdy pomidory rozmiękną, sok z nich częściowo odparuje i zgęstnieją.
Przed podaniem udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki.
Do dania można też wbić 2-3 jajka i zapiec bez mieszania.
Warto zanotować przepis na to świetne, letnie danie zwłaszcza, że niedługo będzie można wykorzystać do niego własne warzywa.