w

Letnie danie mojej babci, które jest ulubionym przysmakiem całej rodziny

Weź 3 bakłażany i trochę pomidorów i zrób proste danie, a tak pyszne, że palce lizać.

Bakłażany to prawdziwy dar od Boga – odpowiednio przygotowane mogą nawet przewyższyć smakiem mięso.

Jeśli jesteś fanem tego warzywa o pięknym kolorze i lekko gorzkawym smaku, przygotowaliśmy dla Ciebie prawdziwą ucztę z bakłażanów – zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym.

Jeśli jednak bakłażany nie są twoim ulubionym warzywem możesz zastąpić je cukinią, która jest delikatniejsza w smaku.

Ta letnia uczta z bakłażanami będzie jak znalazł w sytuacji, gdy trzeba zrobić coś „z niczego”. Kilka produktów, a wynik jest godny szefa kuchni. Oto jak zrobić te pyszne pieczone bakłażany w sosie pomidorowym:

Produkty:

  • 3 bakłażany (lub nieduże cukinie)
  • 400 g pomidorów (mogą być z puszki lub świeże obrane i starte)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • mąka do obtoczenia
  • oliwa – do smażenia
  • sól do smaku
  • ulubione zioła
  • 1 łyżka cukru
  • pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Obierz bakłażany i pokrój je. Jeśli są mniejsze wzdłuż, jeśli większe w plasterki. Umieść plastry bakłażana w misce, dobrze dopraw solą i zalej zimną wodą. Pozostaw tak na około 20 minut. Bakłażany odsączamy z wody, myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.

Rozgrzej olej do smażenia. Obtocz bakłażany w mące z obu stron i smaż na złoty kolor. Na blasze/naczyniu/formie do pieczenia umieść 3/4 pomidorów.

Rozgnieć widelcem i ułóż bakłażany. Resztę pomidorów ułóż na bakłażanach. Dopraw solą, posyp cukrem i dodaj 1/2 łyżeczki wody.

Posyp rozgniecionym czosnkiem i użyj ulubionych ziół i przypraw. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż będzie gotowe, gdy pomidory rozmiękną, sok z nich częściowo odparuje i zgęstnieją.

Przed podaniem udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki.

Do dania można też wbić 2-3 jajka i zapiec bez mieszania.

Warto zanotować przepis na to świetne, letnie danie zwłaszcza, że niedługo będzie można wykorzystać do niego własne warzywa.