w , ,

Eliksir zdrowia z PIETRUSZKI I CYTRYNY – środek na choroby serca, usuwa z krwi cholesterol i tłuszcz

Dwa proste i ogólnodostępne składniki, ale w połączeniu dają tyle dobra, że koniecznie trzeba wypróbować w przypadku problemów zdrowotnych, o których piszemy w dalszej części.

Korzystamy z nich na co dzień, ale to razem nabierają mocy. Połączenie pietruszki i cytryny daje początek silnemu przeciwutleniaczowi, skutecznemu w oczyszczaniu organizmu z toksyn, cholesterolu i nadmiaru tłuszczu oraz wzmacnianiu odporności.

Eliksir z pietruszki i cytryny – przepis

Pietruszka pobudza krążenie krwi, a w połączeniu z sokiem z cytryny jest skutecznym napojem do szybkiego obniżania poziomu cholesterolu.

Osoby z wysokim cholesterolem, które spożywały ten preparat, zadziwiały lekarzy dobrymi efektami uzyskanymi po leczeniu.

Składniki:

• 1 ½ litra wody

• 3 pęczki zielonej pietruszki

• 1 kg cytryny

• 3 łyżki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Cytryny przełożyć do miski z zimną wodą i sodą oczyszczoną i pozostawić do namoczenia na godzinę, a następnie dobrze umyć. I pokroić na drobne kawałki. Nie obieraj ze skórki.

Pietruszkę dobrze umyj i posiekaj wraz z całymi łodygami.

Zagotuj w garnku wodę, a po ostygnięciu dodaj cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.

Wszystko wymieszaj, przykryj miskę pokrywką i pozostaw na 24 godziny w lodówce.

Następnego dnia wrzuć miksturę do blendera i wymieszaj.

Możesz też dodać trochę miodu.

Otrzymany preparat przechowuje się w lodówce.

Pij 50-100 ml preparatu dziennie, 20 minut przed porannym posiłkiem. Kuracja trwa 15 dni i można ją powtórzyć z 15-dniową przerwą.

Drugim wysoko cenionym przez naturopatów środkiem na bazie pietruszki jest wino pietruszkowe.

Przepis pochodzi od świętej Hildegardy z Bingen i ponownie spopularyzowany przez Marię Treben w jej książkach. Winu przypisuje się wyjątkowe właściwości w walce z objawami dusznicy bolesnej, niewydolności serca i innych poważnych chorób serca.

Wino pietruszkowe – przepis

Składniki:

• 10 gałązek świeżej pietruszki
• 1 litr naturalnego wina (białego, czerwonego, bez znaczenia)
• 1-2 łyżki czystego octu winnego
• 300 g czystego miodu pszczelego

Przygotowanie:

Umyj pietruszkę (razem z liśćmi) i dobrze osusz.

Do garnka na ogniu włóż pietruszkę, wino i ocet winny.

Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Uważaj, aby nie wykipiało, ponieważ bardzo łatwo się pieni.

Dodaj miód, po 10 minutach gotowania, a następnie gotuj jeszcze przez 4 minuty. Nie obawiaj się, że straci właściwości, w tej nalewce zyska nowe.

Uzyskane w ten sposób wino rozlej do butelek, przykryj szczelnie i przechowuj w lodówce.

Na dnie butelki będzie osadzał się osad, ale to naturalne zjawisko, można go także wypić.

Naturopaci nalegają, aby dokładnie przestrzegać kolejności użycia składników i czasu. Dlatego miód jest dodawany po pierwszych 10 minutach gotowania, a następnie należy go gotować w winie przez kolejne 4 minuty.

Wino przynosi wspaniałe efekty. Możesz zażyć pełną łyżkę tego cudownego preparatu, dwa lub nawet trzy razy dziennie. Objawy chorób serca mogą się nasilać z powodu silnych emocji lub w wyniku zmiany pogody, zwłaszcza między sezonami. W tych okresach wino pietruszkowe jest zalecane szczególnie.
W wielu przypadkach ból serca spowodowany niewydolnością serca i innymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi ustąpił po 2 miesiącach leczenia, a organizm odzyskał wigor.

Efekty działania pietruszki

Zielona natka to więcej niż pełna koloru i świeżości dekoracja na naszym talerzu.

Pietruszka zawiera 2 unikalne rodzaje składników, które zapewniają ważne korzyści zdrowotne: związki olejków lotnych mirystyny, limonenu, eugenolu i alfla-tujen – które również nadają jej silny aromat i zapach oraz przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy (apina, apigenina, chryzeriol i luteolina), które razem pomagają usuwać toksyny z organizmu.

Spożywanie pietruszki jest szczególnie korzystne dla osób, które mają lub są podatne na choroby serca, cukrzycę i nowotwory. Lotne oleje z pietruszki wykazały właściwości przeciwnowotworowe w badaniach na zwierzętach, zwłaszcza w przypadku guzów płuc.

Pietruszka jest pożywieniem chemoprotekcyjnym, który może również neutralizować niektóre rodzaje czynników rakotwórczych. Flawonoidy pietruszki mają działanie przeciwutleniające, co zapobiega uszkodzeniom komórek. Pietruszka jest również ważnym źródłem witaminy C i witaminy A.

Diety bogate w beta-karoten są związane z niższym ryzykiem rozwoju i progresji miażdżycy, cukrzycy i raka okrężnicy. Ten przeciwutleniacz, zwany także witaminą przeciw infekcjom, jest bardzo ważny dla silnego układu odpornościowego.

Przeciwwskazania do zielonej pietruszki

Spożywanie zielonej pietruszki jest przeciwwskazane u kobiet w okresie ciąży i laktacji, ponieważ może stymulować skurcze macicy (i powodować poronienie) oraz zmniejszać wydzielanie mleka matki. Zawiera substancje chemiczne, które powodują skurcze mięśni jelita, pęcherza i macicy. Dlatego niestrawność, zakażenia układu moczowego i skurcze menstruacyjne były często leczone miksturami z pietruszki.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: lataifas.ro, readersdigest.ca, Miniatura wpisu: freepik.com