Dwa proste i ogólnodostępne składniki, ale w połączeniu dają tyle dobra, że koniecznie trzeba wypróbować w przypadku problemów zdrowotnych, o których piszemy w dalszej części.
Korzystamy z nich na co dzień, ale to razem nabierają mocy. Połączenie pietruszki i cytryny daje początek silnemu przeciwutleniaczowi, skutecznemu w oczyszczaniu organizmu z toksyn, cholesterolu i nadmiaru tłuszczu oraz wzmacnianiu odporności.
Eliksir z pietruszki i cytryny – przepis
Pietruszka pobudza krążenie krwi, a w połączeniu z sokiem z cytryny jest skutecznym napojem do szybkiego obniżania poziomu cholesterolu.
Osoby z wysokim cholesterolem, które spożywały ten preparat, zadziwiały lekarzy dobrymi efektami uzyskanymi po leczeniu.
Składniki:
• 1 ½ litra wody
• 3 pęczki zielonej pietruszki
• 1 kg cytryny
• 3 łyżki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Cytryny przełożyć do miski z zimną wodą i sodą oczyszczoną i pozostawić do namoczenia na godzinę, a następnie dobrze umyć. I pokroić na drobne kawałki. Nie obieraj ze skórki.
Pietruszkę dobrze umyj i posiekaj wraz z całymi łodygami.
Zagotuj w garnku wodę, a po ostygnięciu dodaj cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko wymieszaj, przykryj miskę pokrywką i pozostaw na 24 godziny w lodówce.
Następnego dnia wrzuć miksturę do blendera i wymieszaj.
Możesz też dodać trochę miodu.
Otrzymany preparat przechowuje się w lodówce.
Pij 50-100 ml preparatu dziennie, 20 minut przed porannym posiłkiem. Kuracja trwa 15 dni i można ją powtórzyć z 15-dniową przerwą.
Drugim wysoko cenionym przez naturopatów środkiem na bazie pietruszki jest wino pietruszkowe.
Przepis pochodzi od świętej Hildegardy z Bingen i ponownie spopularyzowany przez Marię Treben w jej książkach. Winu przypisuje się wyjątkowe właściwości w walce z objawami dusznicy bolesnej, niewydolności serca i innych poważnych chorób serca.
Wino pietruszkowe – przepis
Składniki:
• 10 gałązek świeżej pietruszki
• 1 litr naturalnego wina (białego, czerwonego, bez znaczenia)
• 1-2 łyżki czystego octu winnego
• 300 g czystego miodu pszczelego
Przygotowanie:
Umyj pietruszkę (razem z liśćmi) i dobrze osusz.
Do garnka na ogniu włóż pietruszkę, wino i ocet winny.
Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Uważaj, aby nie wykipiało, ponieważ bardzo łatwo się pieni.
Dodaj miód, po 10 minutach gotowania, a następnie gotuj jeszcze przez 4 minuty. Nie obawiaj się, że straci właściwości, w tej nalewce zyska nowe.
Uzyskane w ten sposób wino rozlej do butelek, przykryj szczelnie i przechowuj w lodówce.
Na dnie butelki będzie osadzał się osad, ale to naturalne zjawisko, można go także wypić.
Naturopaci nalegają, aby dokładnie przestrzegać kolejności użycia składników i czasu. Dlatego miód jest dodawany po pierwszych 10 minutach gotowania, a następnie należy go gotować w winie przez kolejne 4 minuty.
Wino przynosi wspaniałe efekty. Możesz zażyć pełną łyżkę tego cudownego preparatu, dwa lub nawet trzy razy dziennie.
Efekty działania pietruszki
Zielona natka to więcej niż pełna koloru i świeżości dekoracja na naszym talerzu.
Pietruszka zawiera 2 unikalne rodzaje składników, które zapewniają ważne korzyści zdrowotne: związki olejków lotnych mirystyny, limonenu, eugenolu i alfla-tujen – które również nadają jej silny aromat i zapach oraz przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy (apina, apigenina, chryzeriol i luteolina), które razem pomagają usuwać toksyny z organizmu.
Spożywanie pietruszki jest szczególnie korzystne dla osób, które mają lub są podatne na choroby serca, cukrzycę i nowotwory. Lotne oleje z pietruszki wykazały właściwości przeciwnowotworowe w badaniach na zwierzętach, zwłaszcza w przypadku guzów płuc.
Pietruszka jest pożywieniem chemoprotekcyjnym, który może również neutralizować niektóre rodzaje czynników rakotwórczych. Flawonoidy pietruszki mają działanie przeciwutleniające, co zapobiega uszkodzeniom komórek. Pietruszka jest również ważnym źródłem witaminy C i witaminy A.
Diety bogate w beta-karoten są związane z niższym ryzykiem rozwoju i progresji miażdżycy, cukrzycy i raka okrężnicy. Ten przeciwutleniacz, zwany także witaminą przeciw infekcjom, jest bardzo ważny dla silnego układu odpornościowego.
Przeciwwskazania do stosowania zielonej pietruszki
Spożywanie zielonej pietruszki jest przeciwwskazane u kobiet w okresie ciąży i laktacji, ponieważ może stymulować skurcze macicy (i powodować poronienie) oraz zmniejszać wydzielanie mleka matki. Zawiera substancje chemiczne, które powodują skurcze mięśni jelita, pęcherza i macicy. Dlatego niestrawność, zakażenia układu moczowego i skurcze menstruacyjne były często leczone miksturami z pietruszki.