Coraz więcej ludzi dostrzega, że to co było wygodą, staje się naszą zgubą.
Masowo migrowaliśmy ze wsi do miast, gdzie życie było bez porównania lżejsze. Przestaliśmy być uzależnieni od pór roku, nie groził nam głód, a urlopu nie musieliśmy spędzać na pracach w polu.
Ale ta wygoda ma swoją cenę. Pracować musimy coraz dłużej, spędzając czas w zanieczyszczonym mieście, by zarobić na jedzenie wyprodukowane w fabryce, ze składników wyprodukowanych w innej fabryce.
Coraz więcej ludzi zaczyna więc realizować trend odwrotny. Powrót do prostego życia, na ile to możliwe kupować żywność naturalną czy wręcz uciekając na wieś.
Coraz więcej z nas rezygnuje z wygody na rzecz powrotu do natury i zachowania zdrowia.
Bo wszystko szybciej i łatwiej jest kupić niż zrobić, ale skład i proces przetwarzania na ogół pozbawia tę żywność największych wartości.
Weźmy na przykład taki ser. Mimo szczegółowych wytycznych co do warunków jakie produkt powinien spełniać, nadal nie mamy pewności czy skład i proces produkcji czynią go przyjaznym dla naszego zdrowia. Ale robiąc ser w domu, mamy pewność, że w jego składzie chemii nie ma i mamy wpływ na to z jakich wykonamy go składników.
Mamy dziś dla was prosty przepis na twardy domowy ser żółty.
Domowy twardy ser
Ten ser jest idealny do kanapek, sałatek, pizzy lub zapiekanek. Ponadto jest dużo smaczniejszy niż te ze sklepu.
Składniki:
- 2 litry mleka
- 2 łyżeczki soli
- 6 jaj
- 400 ml śmietany
- 200 ml kefiru
Przygotowanie:
1. Mleko zwykłe niepasteryzowane, nie przeznaczone do długiego przechowywania, tłuste. Oczywiście najlepsze byłoby takie prosto od krowy, ale umówmy się, że niewielki procent ma dostęp do takiego mleka. Dodaj do mleka sól i postaw na małym ogniu.
2. Gdy mleko się podgrzewa, wbij jaja do kwaśnej śmietany. Wlej mieszankę do mleka mieszając.
3. Następnie dodaj kefir i jeszcze chwilę podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
4. Gdy serwatka się oddzieli wyłóż masę na gazę i pozwól odsączyć się całej wodzie.
5. Zwiąż gazę i umieć masę pod ciężarem, by ser mógł stwardnieć i oddać całą wilgoć.
6. Pozostaw w lodówce przez 4-5 godzin. Kiedy ser stwardnieje można go kroić na kanapki. Można oczywiście dodać ulubione przyprawy, paprykę lub zieleninę.
Smacznego!