Dlaczego pomidory pękają podczas dojrzewania: odkryj przyczynę przyczynę i skutecznie zwalczaj

Uprawiając pomidory, chcesz, aby były piękne, apetyczne i nieskazitelne.

Ale czasami wszystkie plony są zrujnowane, gdy na pomidorach pojawiają się pęknięcia. Po pierwsze, cierpi na tym wygląd.

Po drugie, w pęknięciach gromadzą się patogenne mikroorganizmy, które mogą infekować pomidory. Pomożemy zrozumieć, jak zidentyfikować przyczynę pękania i naprawić sytuację.

Dlaczego pomidory pękają?

Dobrą wiadomością jest to, że samo pękanie nie ma nic wspólnego z chorobą. Z powodu zmian patologicznych pomidory gniją lub ciemnieją, ale nie pękają. Są tylko dwa główne powody.

Nadmiar lub brak minerałów

Typ południkowy, w którym pęknięcia, podobnie jak południki, odbiegają od środka.

I równoleżnikowy, gdy pęknięcia są jak pierścienie wokół łodygi.

Przyczyną główną według naukowców pękania pomidorów według typu południkowego jest przede wszystkim brak boru, ale jemu może towarzyszyć również niedobór innych pierwiastków.

Dodatkowe oznaki deficytów:

Azot – liście rozjaśnione, pomidory są mniejsze niż powinny, dojrzewają przedwcześnie.
Potas – liście wyglądają tak, jakby były spalone na brzegach.
Magnez – liście zmieniają kolor, opadają, a pomidory dojrzewają zanim osiągną standardową wielkość.
Fosfor – liście są zdeformowane, stają się fioletowe.
Miedź – często brakuje jej w glebie torfowej, liście rozjaśniają się i opadają.
Bor – pomidory nie rosną.
Wapń – liście pokryte są żółtymi plamami.

Problemu łatwo można się pozbyć uzupełniając minerał. Bądź jednak ostrożny z nawozami azotowymi. Nadmiar azotu może również powodować pękanie podczas tworzenia owoców.

Błędy w opiece

Pomidory nie tolerują zmian temperatury, szczególnie na etapie dojrzewania owoców. Jeśli pomidory zostaną nadmiernie wychłodzone podczas formowania się owoców, może to wpłynąć na ich rozwój i wygląd.

Innym powodem jest niewłaściwe podlewanie. Jeśli nie możesz często nawadniać pomidorów, gleba wysycha, a rośliny próbują przyzwyczaić się do suchych warunków. Następnie są obficie podlewane. Owoce są tak nasycone wilgocią, że skórka zaczyna pękać.

Również długo utrzymująca się mgła, poranna czy wieczorna rosa powodujące długie utrzymywanie się wilgoci na owocach może powodować pęknięcia.

Ta przyczyna jest charakterystyczna dla pęknięć typu pierścieniowego.

Jak uniknąć pęknięć

Jeśli pomidory rosną w szklarni:

• regularnie podlewaj pomidory bez długich przerw;
• nawadniaj suchą glebę w kilku etapach i bardzo umiarkowanie;
• podczas upału podlewaj rośliny tylko wieczorem i pamiętaj, aby przewietrzyć szklarnię;
• jeśli w nocy temperatura spadła do 13 stopni, nie trzeba nawadniać pomidorów;
• dach szklarni wykonany z poliwęglanu lub szkła powinien być pokryty mlekiem wapiennym lub włókniną w celu obniżenia temperatury w szklarni;
• nie podlewaj obficie krzewów, na których jest dużo dojrzałych lub dojrzewających pomidorów;
• nie przesadzaj z nawozami.

Jeśli pomidory rosną na otwartym terenie:

• przestrzegaj regularnego podlewania i nie rób długich przerw między nimi;
• dojrzałe pomidory, umiarkowanie podlewaj;
• mulczuj glebę, aby nie wysychała zbyt szybko;
• rozcieńcz nawozy wodą, aby zmniejszyć ich stężenie.

Najbardziej odporne są owoce mięsiste, które należy podlewać raz w tygodniu. Do szklarni nadają się bardziej miękkie odmiany.

Źródło: Ukr.media, САД, ОГОРОД,СВОИМИ РУКАМИ/youtube, Miniatura wpisu: САД, ОГОРОД,СВОИМИ РУКАМИ/youtube

Spalanie tłuszczu i 5 innych widocznych efektów po spożyciu nasion lnu. Kupuję za grosze, a efekt wart miliony!

Mam 57 lat i straciłam 12 kg nadwagi, obrzęk i bóle stawów, pijąc tylko 1 szklankę tego napoju! Udostępniam przepis…