Niektórzy ogrodnicy po kilku nieudanych próbach wychodowania ogórków po prostu rezygnują. Ogórki uważa się za trudniejsze w uprawie niż inne warzywa.
Niesłusznie. To prawda, że wymagają one spełnienia kilku warunków, bez których nie ma co liczyć na udane zbiory, ale każdy może je spełnić.
Warto próbować i się nie poddawać, ponieważ to bardzo wartościowe warzywo, choć do niedawna uważano, że jego wartość odżywcza jest niewielka. Dziś wiemy, że są bardzo zdrowe, a zamarynowanie ich na zimę dostarcza w tym trudnym okresie niezbędnych witamin i minerałów. O tym, że są po prostu pyszne, a własne najlepsze, nawet nie wspominam.
Słabe zapylenie
Gdy ogórki nie rozwijają się lub dziwnie się wykrzywiaja, jedną z przyczyn może być zapylanie. Rośliny te potrzebują pszczół do zapylania, jeśli ich nie ma w ogrodzie czy szklarni to może być przyczyna. Aktywność owadów może być zbyt niska, proces zapylania został przerwany, powodując deformację lub bardzo małe owoce.
Temperatura
Jeśli jest zbyt gorąco, ciepło może psuć pyłek i powstrzymać pszczoły. Ogórki źle znoszą duże wahania temeperatur, preferują zakres między 21-27 stopni C w ciągu dnia i 15-21 stopni C w nocy. Wytrzymują również wyższe temperatury, ale owoców jest wówczas mniej i są gorszej jakości. Jeśli temperatura jest niska, roślina będzie dojrzewać znacznie dłużej. Ogórek nie toleruje przymrozków już w temperaturze w granicach 13°C rozwój jego kwiatów i owoców zostaje zatrzymany.
Woda
Ogórki preferują wilgoć zarówno w powietrzu, jak i w glebie. Inną częstą przyczyną jest brak wody, ogórki zawierają około 95% wody, więc podlewanie jest dla nich szczególnie ważne. Muszą być podlewane przez cały sezon wegetacyjny. Jednak i to nie jest jednoznaczne, nadmiar wody może z kolei prowadzić do chorób.
Warunki glebowe
Brak nawozu w glebie może stanowić problem dla rozwoju ogórków. Pod uprawę warto przeznaczać gleby przepuszczalne, zasobne w próchnicę, szybko nagrzewające się wiosną. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego pH 6,5-7,0. Ogórków nie należy sadzić na tym samym miejscu, ani po innych warzywach dyniowatych częściej niż co 3-4 lata. Zaleca się uprawę ogórków w pierwszym roku po oborniku. Bardzo dobre efekty przynosi ściółkowanie. Zabieg ten nie tylko podwyższa temperaturę podłoża, ale również zapobiega ubytkom wody i składników pokarmowych. Dodatkowo stosowanie ściółek ogranicza nadmierne zachwaszczenie uprawy.
Odmiana
Różne odmiany mają różną wrażliwość na warunki glebowe. Warto więc zasięgnąć informacji od innych ogrodników w okolicy, które odmiany czują się w danym miejscu najlepiej. Jeśli masz za sobą porażkę w uprawie ogórków, zacznij od wyboru odmiany, którą z sukcesem uprawiają sąsiedzi.