w

Trzy patelnie wyczyściłam z sadzy i starego tłuszczu w ciągu 10 minut. Bez chemii i druciaka

Mam nadzieję, że ten prosty sposób pomoże Ci oczyścić przypalone i bardzo brudne patelnie z tłuszczu i kamienia.

Bardzo ważne jest, aby usuwać przypalony tłuszcz z patelni regularnie, ponieważ przy każdym kontakcie z ogniem warstwa robi się coraz grubsza i trudniejsza do usunięcia.

Jak wyczyścić patelnię z tłuszczu i sadzy, jeśli warstwa jest naprawdę gruba?

W przedstawiony poniżej sposób można również wyczyścić garnek, kociołek i inne naczynia pokryte warstwą tłustej sadzy. Ta metoda pozwoli też usunąć osad ze sztućców.

Wystarczy 10 minut i nie potrzeba chemii ani szorowania.

Potrzebujemy tylko czterech prostych i niedrogich składników: wody, sody oczyszczonej, mydła do prania i kwasu cytrynowego. I większego gara.

Metoda aplikacji:

W 2 litrach gorącej wody rozpuść 3 łyżki sody oczyszczonej, taką samą ilość płynu do prania i 1 łyżkę kwasu cytrynowego. Płyn można zastąpić mydłem, wystarczy zetrzeć.

W powstałej mieszaninie zanurz naczynia, na małym ogniu gotuj przez 10 minut. Wtedy z łatwością usuniesz stary brud i tłuszcz.

Jeśli nie masz odpowiednio dużego garnka, w którym zmieścisz patelnię, użyj większej plastikowej miski. Zanurz patelnię w przygotowanej mieszance. Moczenie bez gotowania będzie wymagało jednak znacznie więcej czasu.

Źródło, miniatura: mandarynka.com.ua