Wszyscy wiemy, że picie zbyt dużej ilości alkoholu może spowodować poważne choroby wątroby, ale nie jest to jedyny czynnik szkodliwy dla zdrowia tego narządu.
Nowa choroba osiągnęła szczyt chorób, które prowadzą do niewydolności wątroby. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby może prowadzić do marskości i cukrzycy typu 2.
Jedną z głównych przyczyn tej choroby jest spożywanie cukru. Niedawne badanie wykazało, że uczestnicy, którzy jedli dużo cukru dziennie, mimo, że przybywało im tylko 2% więcej tłuszczu, ich wątroba zyskiwała aż 27% więcej tłuszczu.
Lekarze zalecają zmniejszenie dziennej ilości spożywanego cukru i przyjęcie zdrowej diety opartej na owocach i warzywach.
Ważny organ
Wątroba waży od 1500 do 2000 gramów, znajduje się po prawej stronie brzucha, blisko żołądka i jest nie mniej ważna dla organizmu jak serce i płuca.
To jest prawdziwe „laboratorium chemiczne” i „centrum detoksykacji”, które „przetwarza” trucizny, takie jak alkohol czy tłuszcze. Ponadto wytwarza białka, enzymy i witaminy, bez których człowiek nie mógłby żyć.
Główną rolą wątroby jest filtrowanie krwi pochodzącej z przewodu pokarmowego, zanim trafi ona do reszty organizmu. Wątroba odtruwa również chemikalia i metabolizuje leki.
Ponadto wątroba wytwarza białka ważne dla krzepnięcia krwi i innych funkcji.
Oto niezdrowe nawyki, które niszczą wątrobę
Cukier
Cukier ogólnie nie jest dobry dla organizmu, zaczynając od zębów, a kończąc na wątrobie. Zbyt dużo rafinowanego cukru prowadzi do odkładania się w nim tłuszczu, co prowadzi do chorób wątroby i spadku wydolności.
Monoglutaminian sodu
Służy do wzmocnienia smaku większości produktów przemysłu spożywczego, od frytek po napoje i kiełbaski. Badania pokazują, że ta substancja sprzyja gromadzeniu się tłuszczu i zapaleniu wątroby, prowadząc do niealkoholowego stłuszczenia wątroby i raka wątroby.
Nadmiar witaminy A.
Witamina A znajduje się w jajach, mleku, owocach i warzywach, zwłaszcza w tych o kolorze czerwonym, pomarańczowym i żółtym.
Witaminę A znajdziemy również w wielu suplementach, zwłaszcza że poprawia ona wzrok, wzmacnia kości i układ odpornościowy. Ale w dużych dawkach witamina A jest toksyczna dla wątroby. Nie zaleca się przyjmowania więcej niż 10 000 jm (jednostek międzynarodowych) witaminy A dziennie.
Leki
Jako polekowe uszkodzenie wątroby określa się patologie tego narządu wywołane szkodliwym działaniem leków, produktów leczniczych, suplementów diety, a także preparatów stosowanych w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Podobnie jak w przypadku alkoholu etylowego wątroba stanowi miejsce metabolizowania większości leków.
Do substancji najczęściej wykazujących działanie hepatotoksyczne należą:
• paracetamol, niesteroidowe leki przeciwzapalne,
• niektóre antybiotyki, leki neurotropowe, immunosupresanty, leki kardiologiczne
• leki stosowane w leczeniu gruźlicy,
• chemioterapeutyki przeciwnowotworowe.
• środki odurzające i chemikalia – (m.in. chlorek winylu, czterochlorek węgla, związki fosforoorganiczne – herbicydy i insektycydy);
Grzyby
• grzyby (toksyczna jest zawarta w nich amanityna),
Orzeszki ziemne i migdały
• orzeszki ziemne, migdały (zawierają toksyczną dla wątroby aflotoksynę)
Parafarmaceutyki
• zioła chińskie,
• alkaloidy,
• pieprz metystynowy znany też pod nazwą kava kava,
•efedryna,
• kamfora.
Uszkodzenie wątroby może przebiegać jako proces powolny i długotrwały – mówimy wówczas o przewlekłym uszkodzeniu wątroby, lub rozwijać się szybko i gwałtownie, jako ostre uszkodzenie wątroby.
Objawy uszkodzenia wątroby
• nudności,
• wymioty,
• ból brzucha, szczególnie w prawym podżebrzu,
• osłabienie,
• żółtaczka,
• w przypadku rozwoju niewydolności wątroby encefalopatia wątrobowa, skaza krwotoczna.
Jak zadbać o wątrobę?
• nie dopuszczać do kontaktu z destrukcyjnymi czynnikami;
• przyjmować preparaty wzmacniające czynność komórek wątrobowych.
• dbać o odpowiednią dietę tj. wykluczyć ze swojej diety produktów pochodzenia syntetycznego, unikać potraw konserwowanych, spleśniałych i zepsutych.