w

Co włożyć do dołka podczas sadzenia pomidorów, by obficie i zdrowo owocowały?

Pomidory to rośliny bardzo wymagające.

Do pełnego rozwoju potrzebuje nawożenia, terminowego podlewania i przycinania.

Przed posadzeniem roślin w warzywniku lub szklarni należy najpierw przygotować glebę. Jeśli podejdziesz do tego procesu odpowiedzialnie, na pewno zbierzesz obfite plony pomidorów, które zakończą się przed mrozami.

Glebę dobrze jest przygotować jeszcze jesienią przekopując i nawożąc.

Jak nawozić glebę:

Będziesz potrzebować nawozów fosforowych i potasowych. Wystarczy rozsypać je na powierzchni gleby, a następnie przekopać. Jeśli kwasowość gleby jest powyżej normy, należy przeprowadzić wapnowanie.

Bardzo efektywne są ptasie odchody. Zawierają składniki organiczne, azot i nie tylko.

Idealnie, jeśli dodasz superfosfat do tego nawozu, w rezultacie Twoje rośliny uzyskają maksymalne odżywienie.

Bardzo przydatny będzie też kompost i popiół. Nawozy te maksymalnie przygotują glebę do sadzenia, impregnując ją użytecznymi mikroelementami.

W żadnym wypadku nie zaleca się stosowania nawozów mineralnych podczas sadzenia.

Stosuje się je dopiero do kwitnienia i wiązania owoców.

W roślinach na początku powstaje tylko system korzeniowy, więc wystarczą nawozy, które zrobisz jesienią. Nadmierne ilości nawozu na nic się nie zdadzą.

Roztwór drożdżowy to najlepszy sposób na przystosowanie roślin do nowych warunków.

Wiosną przed wsadzeniem sadzonek do ziemi, minimum 24 godziny wcześniej, glebę należy nawieźć roztworem drożdży.

Aby przygotować roztwór drożdży, weź wiadro wody, 10 gramów świeżych drożdży. Następnie daj mu jeden dzień na zaparzenie. Wlej 220 ml do każdego dołka.

Nie jest wskazane wprowadzanie takiego rozwiązania do nieogrzewanej gleby, ponieważ w celu zapewnienia normalnej pracy drożdże potrzebują ciepła, dlatego po prostu nie będą „pracować” w zimnej glebie.

Należy pamiętać, że w wyniku pracy drożdże wchłaniają duże ilości potasu z gleby.

Aby nie zabrakło go sadzonkom, zaleca wsypanie popiołu wraz z górnym opatrunkiem drożdżowym.

Do każdego dołka wkładamy 100 gramów popiołu. Po posadzeniu ziemię na wierzchu należy posypać szczyptą kompostu lub czarnoziemu.

Źródło: intermarium.news, Miniatura wpisu: freepik.com