w

Masz dwie szklanki kwaśnej śmietany – zapisz przepis, niezastąpiony latem, gdy są jagody, porzeczki, maliny

Latem, gdy owocują krzewy, a pysznych soczystych, słodkich owoców mamy pod dostatkiem, warto wykorzystać je do przygotowania pysznego deseru.

Gdy na zewnątrz upał nie chce się wtedy włączać piekarnika, a przecież można przygotować prawdziwe pyszności na zimno.

Z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko. Możesz wziąć dowolne owoce – w zależności od pory roku lub według uznania. Ciasto jest genialne na letnie upały, bo jest chłodne i lekkie. Przygotujesz je w 15 minut i odstawisz do zastygnięcia.

Ciasto galaretkowe z owocami

Składniki:

  • 500 g kwaśnej śmietany (18% tłuszczu)
  • 400 g owoców i jagód
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szczypta wanilii
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

1. Dodaj żelatynę w proszku do szklanki wody o temperaturze pokojowej, zamieszaj. Odstaw na 20-25 minut.

2. Gdy żelatyna zgęstnieje, wlej ją do rondla, mieszając, doprowadź do temperatury 70-80 st. Nie zagotuj! Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.

3. Wymieszaj śmietanę z cukrem i wanilią. Ubijaj, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą.

4. Umyj i wysusz owoce. W przypadku większych owoców jak brzoskwinie czy morele pokrój je na mniejsze kawałki.

5. Wlej schłodzony roztwór żelatyny do kwaśnej śmietany, wymieszaj. Masa może wydawać się trochę lejąca, ale bez obaw, wszystko idealnie stwardnieje.

6. Pozostaw niewielką część owoców do dekoracji ciasta na wierzchu. Resztę owoców dodaj do masy i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w całej objętości.

7. Wlej do przygotowanej formy lub głębokiej miski. Umieść resztę owoców lub jagód na wierzchu do dekoracji.

8. Ciasto wstaw do zastygnięcia do lodówki na około 3-4 godziny.

9. Po zastygnięciu ciasta oddziel je nożem od formy i przełóż na talerz. Jeśli robiłeś ciasto w misce, aby je wyjąć, musisz zanurzyć miskę w gorącej wodzie na 10-15 sekund.

10. Ciasto ze śmietaną i galaretką z owocami jest smaczne i łatwe do zrobienia. Słodycz galaretki z śmietanowej doskonale łączy się z kwaskowatością owoców.

Źródło: Youtube/@GotovimOP