Ciasto karmelowe – łatwe w przygotowaniu, kremowe i pyszne

Pieczenie ciast często deprymuje nawet zaawansowanych kucharzy. Świetnie gotują a jednak wypiekow z jakichś powodów się obawiają.

Dziś przedstawiamy prosty przepis, który mogą przygotować nawet początkujący amatorzy.

Składniki:

spód

– 6 jajek
– 6 łyżek cukru
– 7 łyżek mąki
– 6 łyżek oleju
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 proszek do pieczenia – 10 g

krem I:

– 3 żółtka
– 400 ml mleka
– 130 g cukru
– 4 łyżki mąki
– 180 g masła lub margaryny
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem II:

– 3 białka jaj
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 3 łyżki cukru na karmelizowanie

Sposób przygotowania:

Spód:

Białka ubić z cukrem, a następnie dodać żółtka roztarte olejem.

Na koniec dodaj przesianą mąkę, wanilię i proszek do pieczenia.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną 35 x 25 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut.

Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć w poprzek na pół

Pierwszy krem: Wymieszać żółtka, cukier, mąkę i mleko, zagotować mieszając, aż zgęstnieje.

Zdjąć z ognia, przykryć folią i ostudzić do temperatury pokojowej.

Ubić margarynę lub masło ze schłodzonym kremem, a na koniec dodać wanilię i jeszcze trochę wymieszać.

Na drugi krem: umieść cukier na patelni na małym ogniu, a z pozostałej części cukru i białek ubić pianę.

Ubijając białka uważaj, aby cukier, który karmelizujesz się nie przypalił. Po wsypaniu cukru na patelnię nie mieszamy go tylko czekamy aż się trochę rozpuści. Potem lekko poruszamy patelnią (nie używamy do tego żadnych łyżek).

Dodaj kawę do białek i ponownie zamieszaj.

Gdy cukier się rozpuści, (trzeba uważać, żeby się nie przypalił, bo zgorzknieje) wlej powoli, cienkim strumieniem do bitej śmietany i wymieszaj.

Pierwszy krem ​​rozprowadza się między dwoma blatami ciasta uzyskanymi przez cięcie. Na ostatnim blacie rozprowadzamy krem ​​karmelowy. Odstaw i zajadaj.

To jest przepyszne!

Źródło i Miniatura wpisu: bucatarianoastra.online

Nazywana Ręką Matki Bożej – roślina o niezwykłych własciwościach leczniczych

Przepis babci na naleśniki mleczne z wrzącą wodą i tajnym składnikiem: zawsze się udają!