Chrupiące ciasteczka z patelni. Zarówno dorośli, jak i dzieci będą zachwyceni

Chrupiące ciasteczka to pyszna i chrupiąca przekąska, którą możesz zrobić w domu. Jest to szybki i łatwy przepis, który nie wymaga jajek.

Są bardzo łatwe do przygotowania i nie wymagają skomplikowanych składników ani narzędzi. Aby je przygotować nie potrzebujesz nawet piekarnika.

Przepis na chrupiące ciasteczka bez jajek z patelni

Składniki:

• 300 g mąki pszennej + 15 g kukurydzianej;
• 60 g cukru (4 łyżki stołowe);
• 40 ml słodzonego mleka skondensowanego;
• 50 g masło (4 łyżki stołowe);
• 2 łyżki kakao w proszku;
• 1/2-1 łyżeczki soli dla smaku;
• 1/2-1 łyżeczki cukru waniliowego;
• 90-100 ml wody;
• olej roślinny do smażenia.

Wykonanie:

Mąki przesiać, dodać cukier, mleko skondensowane, masło, sól i wanilię, wymieszać. Powoli wlewaj wodę, wyrabiając miękkie, niezbyt mokre ciasto. Podziel je na dwie połówki, do jednej dodaj kakao w proszku. Odstaw ciasto na 15 minut.

Każdą połowę ciasta podziel jeszcze na pół. Rozwałkuj każdy kawałek w cienką warstwę ciasta przez worek foliowy.

Złóż wszystkie 4 warstwy ciasta jedna na drugiej, kolorami naprzemiennie. Zwiń w rulon.

Gotową roladę włóż do zamrażarki na 4-5 godzin, aby zamarzła i była łatwa do krojenia. Następnie pokrój w cienkie plasterki.

Smaż w głębokim tłuszczu do miękkości (tylko kilka minut). Zauważysz, że kółka zwijają się i przybierają kształt uszu.

Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru oleju. Można posypać cukrem pudrem. To pyszny, chrupiący smakołyk!

Instrukcję wykonania obejrzyj na filmie.

Źródło: Vinastar Channel/youtube, Miniatura wpisu: Vinastar Channel/youtube

Ten syrop wspomoże pamięć, wzrok i słuch. Nie tylko mózg będzie ci wdzięczny

5 największych korzyści z picia soku z kapusty. Nasze babcie wiedziały o tym już od dawna