Kiedy brakuje pieczywa te bułki są świetnym rozwiązaniem. Są pyszne i puszyste, smakują o niebo lepiej niż ze sklepu.
Ich przygotowanie jest proste, szybkie (nie licząc czasu wyrastania) i nie potrzeba nawet piekarnika!
Przepisem podzieliła się użytkowniczka serwisu youtube na ukraińskim kanale Smaczny kącik (Вкусный уголок).
Przepis na bułeczki z patelni
Składniki:
- 80 ml wody
- 80 ml mleka
- 30 ml oleju roślinnego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 350 g mąki
Przygotowanie:
1. Wlej wodę i mleko do miski. Dodaj do nich olej roślinny, sól, cukier i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj.
2. Weź połowę mąki, przesiej, dodaj do niej drożdże i wymieszaj. Wsyp mąką z drożdżami do miski z płynnymi składnikami.
3. Wymieszaj ciasto. Będzie mokre, więc stopniowo dodawaj resztę mąki. Zagniataj. Uzyskane ciasto ma być lekkie i lepkie.
4. Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
5. Po tym czasie formujemy bułeczki. Posyp powierzchnię roboczą mąką. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 5 minut. Następnie uformuj z niego wałek i podziel na 6 równych części.
6. Z każdej części ciasta uformuj mały, płaski placek, a następnie zwiń go w ciasną rurkę.
7. Uformowane bułeczki pozostaw na kolejne 15 minut na posypanej mąka stolnicy i przykryte czystą ściereczką.
8. Teraz podgrzej suchą patelnię. Połóż bułki na patelni, przykryj pokrywką i utrzymuj na minimalnym ogniu, aż będą zrumienione.
9. Zajmuje to około 15 minut, ale czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju patelni.
Przebieg prac można zobaczyć na filmie: