w

Jak zrobić puszyste bułeczki w domu? Nie potrzeba nawet piekarnika

Kiedy brakuje pieczywa te bułki są świetnym rozwiązaniem. Są pyszne i puszyste, smakują o niebo lepiej niż ze sklepu.

Ich przygotowanie jest proste, szybkie (nie licząc czasu wyrastania) i nie potrzeba nawet piekarnika!

Przepisem podzieliła się użytkowniczka serwisu youtube na ukraińskim kanale Smaczny kącik (Вкусный уголок).

Przepis na bułeczki z patelni

Składniki:

  • 80 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 350 g mąki

Przygotowanie:

1. Wlej wodę i mleko do miski. Dodaj do nich olej roślinny, sól, cukier i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj.

2. Weź połowę mąki, przesiej, dodaj do niej drożdże i wymieszaj. Wsyp mąką z drożdżami do miski z płynnymi składnikami.

3. Wymieszaj ciasto. Będzie mokre, więc stopniowo dodawaj resztę mąki. Zagniataj. Uzyskane ciasto ma być lekkie i lepkie.

4. Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce na półtorej godziny.

5. Po tym czasie formujemy bułeczki. Posyp powierzchnię roboczą mąką. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 5 minut. Następnie uformuj z niego wałek i podziel na 6 równych części.

6. Z każdej części ciasta uformuj mały, płaski placek, a następnie zwiń go w ciasną rurkę.

7. Uformowane bułeczki pozostaw na kolejne 15 minut na posypanej mąka stolnicy i przykryte czystą ściereczką.

8. Teraz podgrzej suchą patelnię. Połóż bułki na patelni, przykryj pokrywką i utrzymuj na minimalnym ogniu, aż będą zrumienione.

9. Zajmuje to około 15 minut, ale czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju patelni.

Przebieg prac można zobaczyć na filmie: