Zmiksuj granat z jajkami i zrób najsmaczniejsze bułeczki jakie jadłeś

Przepis na efektowne, oryginalne i bardzo smaczne bułeczki.

Aż trudno uwierzyć, że z tak nietypowego połączenia składników wychodzą takie pyszności.

Bułeczki z granatu są bardzo miękkie, smaczne i pachnące. I oczywiście na szczególną uwagę zasługuje ich oryginalny kolor.

Do przygotowania będziesz potrzebować:

• granat – 1 szt. (200g);
• jajko – 3 sztuki do ciasta i 1 jajko do smarowania bułek;
• cukier – 100 g;
• masło – 50 ml;
• suche drożdże – 1 łyżka. l;
• mąka – 450-500 g;
• sezam – do smaku;
• owoce, dżem, budyń lub krem czekoladowy – według uznania.

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć pestki granatu, 3 jajka i cukier i zmiksuj na gładką masę.

Odcedź powstałą masę przez drobne sito, aby pozbyć się pestek.

Dodaj roztopione masło i drożdże do miski i wymieszaj.

Dodać porcjami mąkę i zagnieć miękkie ciasto. Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę, w tym czasie kilkakrotnie się powiększy.

Ciasto podziel na 9 części i z każdej uformowuj kulę.

Rozpłaszcz kulkę rękoma, włóż nadzienie do środka, zlep brzegi i uformuj okrągłe bułeczki.

Przykryj bułeczki folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Posmaruj ubitym jajkiem i posyp sezamem. Piecz bułeczki w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut.

Instrukcja przygotowania:

Źródło: SUPER KELINCHAK/youtube, Miniatura wpisu: SUPER KELINCHAK/youtube

Jeśli sypiasz na prawym boku popełniasz kardynalny błąd. Ekspert wyjaśnia

Koniec pandemii? Profesor chorób zakaźnych: na wiosnę wyjdziemy z pandemii