Przepis na efektowne, oryginalne i bardzo smaczne bułeczki.
Aż trudno uwierzyć, że z tak nietypowego połączenia składników wychodzą takie pyszności.
Bułeczki z granatu są bardzo miękkie, smaczne i pachnące. I oczywiście na szczególną uwagę zasługuje ich oryginalny kolor.
Do przygotowania będziesz potrzebować:
• granat – 1 szt. (200g);
• jajko – 3 sztuki do ciasta i 1 jajko do smarowania bułek;
• cukier – 100 g;
• masło – 50 ml;
• suche drożdże – 1 łyżka. l;
• mąka – 450-500 g;
• sezam – do smaku;
• owoce, dżem, budyń lub krem czekoladowy – według uznania.
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć pestki granatu, 3 jajka i cukier i zmiksuj na gładką masę.
Odcedź powstałą masę przez drobne sito, aby pozbyć się pestek.
Dodaj roztopione masło i drożdże do miski i wymieszaj.
Dodać porcjami mąkę i zagnieć miękkie ciasto. Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę, w tym czasie kilkakrotnie się powiększy.
Ciasto podziel na 9 części i z każdej uformowuj kulę.
Rozpłaszcz kulkę rękoma, włóż nadzienie do środka, zlep brzegi i uformuj okrągłe bułeczki.
Przykryj bułeczki folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Posmaruj ubitym jajkiem i posyp sezamem. Piecz bułeczki w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut.
Instrukcja przygotowania: