Sernik lwowski, sernik z rodzynkami
w

Bosko pyszny sernik lwowski. Sernik z rodzynkami nie tylko chwalony za smak, ale podziwiany za wygląd

Lwów to miasto kawiarń i deserów. W czasie austriackiego zaboru został rozpowszechniony zwyczaj kawiarnianego życia typowy dla mieszkańców Wiednia. Mieszkańcy miasta spotykali się z licznie powstających w osiemnastym wieku kawiarniach. Królowały tam wykwintne desery i kawy. Z czasem wraz z kawiarniami rozwinęło się cukiernictwo na najwyższym poziomie.

Sernik z rodzynkami to tradycyjne danie kuchni lwowskiej. Do dziś jest dumą Lwowa. Jest to rodzaj sernika, który charakteryzuje się delikatnym, puszystym ciastem z obfitej ilości sera. Istnieje wiele przepisów na sernik, każdy z nich oddaje jednak specyficzny, lwowski smak tego deseru.

Sernik z naszego przepisu jest nie tylko chwalony za smak, ale i podziwiany za wygląd. Składa się z prostych i niedrogich składników. Smakuje wybornie do filiżanki świeżomielonej, aromatycznej kawy. Umili każde, nawet pochmurne popołudnie.

Przepis na Sernik Lwowski

Składniki na lwowski sernik z rodzynkami:

  • 500 g sera
  • 3 jajka
  • 150 gramów cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 cytryna
  • 100 g rodzynek

Do polewy czekoladowej

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • posypka do dekoracji

Krok po kroku proces przygotowania lwowskiego sernika z rodzynkami:

W pojemniku umieszczamy dobrze zmielony, gładki ser i dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy wszystko na gładką masę. Można wykorzystać gotowy ser z wiaderka. 

Następnie dodajemy skrobię i ponownie dobrze mieszamy.

Ścieramy skórkę z cytryny.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 5 minut. Po tym czasie je odcedzamy i wraz ze skórką cytryny dodajemy do masy twarogowej. Wszystko dokładnie mieszamy.

Wykładamy blachę (keksówkę lub 25×30) do pieczenia pergaminem i umieszczamy w niej przygotowaną masę. Rozprowadzamy ją równomiernie.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° na 45 minut.

Po upływie wymaganego czasu wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy sernika przez kolejne 10 minut.

Po tym czasie można go wyjąć z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Teraz zaczynamy przygotowywać polewę. Roztop masło w rondlu i wsyp cukier puder. Wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Teraz dodajemy śmietanę i zagotowujemy do pierwszego bulgnięcia.

Po wymaganym czasie dodajemy kakao i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Bardzo ważne jest, aby teraz nie doprowadzić do wrzenia.

Gdy sernik ostygnie, polej go czekoladą tak, aby był pokryty ze wszystkich stron. Udekoruj posypką i przechowuj w lodówce przez 5-6 godzin przed podaniem.

Smacznego!

Źródło i miniatura wpisu: intermarium.news