Lwów to miasto kawiarń i deserów. W czasie austriackiego zaboru został rozpowszechniony zwyczaj kawiarnianego życia typowy dla mieszkańców Wiednia. Mieszkańcy miasta spotykali się z licznie powstających w osiemnastym wieku kawiarniach. Królowały tam wykwintne desery i kawy. Z czasem wraz z kawiarniami rozwinęło się cukiernictwo na najwyższym poziomie.
Sernik z rodzynkami to tradycyjne danie kuchni lwowskiej. Do dziś jest dumą Lwowa. Jest to rodzaj sernika, który charakteryzuje się delikatnym, puszystym ciastem z obfitej ilości sera. Istnieje wiele przepisów na sernik, każdy z nich oddaje jednak specyficzny, lwowski smak tego deseru.
Sernik z naszego przepisu jest nie tylko chwalony za smak, ale i podziwiany za wygląd. Składa się z prostych i niedrogich składników. Smakuje wybornie do filiżanki świeżomielonej, aromatycznej kawy. Umili każde, nawet pochmurne popołudnie.
Przepis na Sernik Lwowski
Składniki na lwowski sernik z rodzynkami:
- 500 g sera
- 3 jajka
- 150 gramów cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 cytryna
- 100 g rodzynek
Do polewy czekoladowej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- posypka do dekoracji
Krok po kroku proces przygotowania lwowskiego sernika z rodzynkami:
W pojemniku umieszczamy dobrze zmielony, gładki ser i dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy wszystko na gładką masę. Można wykorzystać gotowy ser z wiaderka.
Następnie dodajemy skrobię i ponownie dobrze mieszamy.
Ścieramy skórkę z cytryny.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 5 minut. Po tym czasie je odcedzamy i wraz ze skórką cytryny dodajemy do masy twarogowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy blachę (keksówkę lub 25×30) do pieczenia pergaminem i umieszczamy w niej przygotowaną masę. Rozprowadzamy ją równomiernie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° na 45 minut.
Po upływie wymaganego czasu wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy sernika przez kolejne 10 minut.
Po tym czasie można go wyjąć z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Teraz zaczynamy przygotowywać polewę. Roztop masło w rondlu i wsyp cukier puder. Wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Teraz dodajemy śmietanę i zagotowujemy do pierwszego bulgnięcia.
Po wymaganym czasie dodajemy kakao i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Bardzo ważne jest, aby teraz nie doprowadzić do wrzenia.
Gdy sernik ostygnie, polej go czekoladą tak, aby był pokryty ze wszystkich stron. Udekoruj posypką i przechowuj w lodówce przez 5-6 godzin przed podaniem.
Smacznego!