Aby wybrać wino wysokiej jakości w sklepie, nie musisz być sommelierem, najważniejsze jest poznanie kilku prostych zasad

Według Instytutu Wina obywatele Andory piją 56,9 litra wina (około 76 butelek) na osobę rocznie.

Jest to imponująca liczba dla wielu Polaków nie do pomyślenia, ale warto przypomnieć, że w wielu krajach europejskich rozwija się kultura picia wina. Nie zachęcamy do regularnego picia mocnych napojów, ale uważamy, że możliwość wyboru win wysokiej jakości po przystępnych cenach nikomu nie zaszkodzi. W końcu każdy z nas ma specjalne wydarzenia, a dobre wino jest ozdobą świątecznego stołu.

Podamy 11 prostych zasad, które pomogą Ci wybrać właściwe wino.

1. Etykietowanie wina

Jeśli producent spełnia wszystkie warunki produkcji, butelka będzie miała oznaczenie krajowej kontroli jakości. Oto kilka przykładów oznaczeń: dla Francji – AOC, VDQS, VdP, VdT; dla Włoch – DOCG, DOC, IGT, VdT; dla USA – AVA: Varietal, Reserve, Meritage.

Jak wybrać wino i nie pomylić? Istnieje prosta zasada: im bliżej litery „A” zaczyna się nazwa kategorii kontroli jakości, tym lepiej. I z dwóch równorzędnych kategorii, ta o dłuższym numerze będzie lepsza.

2. Nie należy się obawiać dodatków w składzie

Często na etykietach widnieje napis, że wino zawiera dwutlenek siarki (E220). Jest to niepokojące dla wielu, ale warto wiedzieć, że dwutlenki zawarte są w prawie każdym napoju w niewielkiej ilości (tylko 10 mg / l), ponieważ jest to wynikiem fermentacji produktów. Jeśli jednak dwutlenek siarki nie zostanie dodany do wina, koszty przechowywania wzrosną – potrzebne byłoby tworzenie specjalnych magazynów o stałym klimacie, co jest bardzo drogie i czasochłonne.

Dopuszczalny poziom E220 różni się w zależności od kraju. Na przykład w Australii dopuszczalne stężenie wynosi 250 dla win wytrawnych, a w USA 350 dla wszystkich rodzajów win.

3. Ważny jest rok produkcji

Wybierając wino, zobacz rok jego zbiorów. Według daty możesz ocenić świeżość wina. Wino niektórych odmian zaleca się pić wyłącznie młode. Na przykład, jeśli wybierzesz wytrawne białe wino Sauvignon Blanc 2010, powinieneś być ostrożny: to wino nie powinno być przechowywane przez długi czas. Ale jeśli jest napisane, że to wino dojrzewające, logiczne jest, że może być starsze.

W przypadku win musujących jest to trudniejsze, rok zbiorów jest niezwykle rzadki. W tej samej prowincji Szampanii producenci piszą na etykiecie tylko wybitne lata, czyli 2-3 lata na dekadę. Dlatego należy zwrócić większą uwagę na datę butelkowania.

4. Zwróć uwagę na odmianę winogron.

Pożądane jest, aby odmiany winogron, z których wino zostało wyprodukowane, były wskazane na etykiecie. Bardzo często piszą „winogrona” na tanich winach. Ale najprawdopodobniej są to tylko pozostałości najlepszych odmian.

5. Unikaj ciepła i światła.

Wybierając wino w sklepie, nie bierz butelki wystawionej na bezpośrednie działanie światła, butelki z gabloty lub takiej, która była przechowywana w pobliżu źródeł ciepła. Wystawienie na bezpośrednie działanie światła lub ciepła powoduje, że smak wina jest zjełczały, co pozbawia go świeżości.

Jeśli wcześniej kupiłeś wino na specjalną okazję, znajdź ciemną szafkę w domu, w której możesz je przechowywać. Lepiej, jeśli będzie to szafa, a nie lodówka, w której światło włącza się za każdym razem, gdy otwierasz drzwi. Najważniejsza jest stabilność temperatury.

6. Daj pierwszeństwo butelkom przechowywanym poziomo

Jeśli wino jest korkowane naturalnym korkiem, wybierz to, które było przechowywane w pozycji poziomej. Jest to konieczne, aby korek był cały czas zwilżany płynem i nie wysychał. W przeciwnym razie tlen może dostać się do butelki przez pęknięcia w korku, wino zacznie się utleniać. Jeśli korek jest wykonany z tworzywa sztucznego, wino można przechowywać w pozycji pionowej.

Ponadto wino nie powinno podlegać wstrząsom ani wibracjom. Wszystko to jest dla niego rodzajem stresu i źle wpływa na jego bukiet.

7. Spójrz na poziom wina w okolicach szyjki

Sprawdź poziom wina w okolicach szyjki. Jeśli umieścisz butelkę pionowo, nad powierzchnią wina nie powinno pozostać więcej niż 2-3 cm powietrza. W przeciwnym razie zbyt dużo tlenu ma kontakt z winem, co źle wpływa na jego smak.

Opakowanie

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że wszystkie wina mają takie samo opakowanie, ale tak nie jest. Wielu producentów stara się wyróżnić i używać asymetrycznych butelek, a także umieszczać wszelkie znaki na szkle. Jeśli jesteś zwolennikiem określonej marki, bardziej szczegółowo zapoznaj się z informacjami na stronie internetowej producenta o wszystkich znakach towarowych. Podrabianie ich z reguły jest nieopłacalne i trudne. Zwłaszcza jeśli chodzi o niezbyt drogie wino.

Lepiej powstrzymać się od kupowania niedrogiego wina w zbyt „wyszukanej” butelce. W końcu im bardziej wymyślne opakowanie tym większa jego składowa w cenie. Producent zainwestował w butelkę i mało wydał na jej zawartość. Może więc nie jest to podróbka, ale produkt o bardzo wątpliwej jakości.

9. Powinna zaalarmować Cie duża ilość osadu

Przed otwarciem butelki wina skieruj ją do światła i ostro odwróć do góry nogami. Jeśli pojawi się dużo osadów, powinno Cię to zaniepokoić. Chociaż w drogich winach może być trochę osadu, nie powinien on obejmować całego dna butelki.

Duża ilość osadu z reguły wskazuje, że wino było przechowywane nieprawidłowo lub nie zastosowano właściwej technologii produkcji.

10. Im dalej na południe kraj produkujący, tym lepiej

Winogrona bardzo lubią ciepło i światło, więc im dalej na południe mieści się kraj produkcji, tym lepiej. Nie bój się spróbować win z Chile, Hiszpanii, Południowej Afryki i Argentyny. Ale wybierając wina włoskie i francuskie, wręcz przeciwnie, powinieneś być bardziej ostrożny. W przeciwieństwie do ogólnie przyjętego przekonania, że ​​wino europejskie jest najlepsze, w rzeczywistości jego smak zależy w dużej mierze od roku zbioru. Na przykład, jeśli sezon był deszczowy, winogrona mogą być kwaśne. To nie przypadek, że eksperci często wskazują rok podczas analizy wina. Wina spoza Europy są pod tym względem bezpieczniejsze.

11. Dobre wino niekoniecznie jest drogie

Stosunkowo niski koszt wina nie oznacza, że ​​będzie on koniecznie zły. Istnieją wspaniałe, otwarte i lekkie wina za 30 zł. Wielu dużych producentów ma własne oferty w dobrej cenie, którym możesz zaufać. Nie wrzucają tam odpadów, oferują pełnowartościowe produkty w dobrych cenach.

Kupując wino o wartości do 30 zł, nie należy wybierać wina francuskiego i włoskiego, lepiej zwrócić uwagę na wina z Nowego Świata (Chile, Argentyna), RPA, ponieważ tam prawdopodobieństwo znalezienia dobrego wina w przystępnych cenach jest znacznie wyższe.

Na co Ty zwracasz uwagę przy wyborze i zakupie wina?

Źródło, Fotografie i miniatura wpisu: adme.ru

Czytelnicy dzielą się historiami kulinarnych niepowodzeń – sceny jak z filmów katastroficznychf

Ściągawka na najlepsze sałatki z buraków. Witaminowa bomba na zdrowie