Aby utrzymać trzustkę w zdrowiu. Powinieneś to wiedzieć!

Wiedza o tym, co jest dobre dla trzustki, pomoże ci to utrzymać przez długi czas narząd zdrowy i zdolny do pracy, zmniejszając ryzyko zapalenia trzustki i zaburzeń metabolizmu.

Trzustka odgrywa kluczową rolę w procesie przetwarzania, ponieważ nie tylko wytwarza enzymy trawienne, takie jak amylaza, lipaza, chymotrypsyna i trypsyna, ale jest również narządem hormonalnym.

Komórki wysepek Langerhansa trzustki wytwarzają hormony insuliny i glukagonu, które regulują poziom glukozy we krwi.

Zaburzenia pracy tego organu prowadzą do poważnych problemów zdrowotnych.

Produkty wspierające pracę trzustki

Aby trzustka była zdrowa. Podstawowe zasady prawidłowego odżywiania

We współczesnym świecie mamy do czynienia z żywnością zanieczyszczoną chemikaliami, pełną sztucznych dodatków, barwników, konserwantów, stabilizatorów i emulgatorów zwiększających trwałość i czas przechowywania produktów i sprawiających, że żywność wygląda bardziej atrakcyjnie.

Jednak w przypadku trzustki wszelkie dodatki to trucizny, które zmieniają skład chemiczny żywności i zakłócają normalny proces produkcji enzymów.

Ważne wskazówki dotyczące jak dbać o trzustkę:

Aby utrzymać trzustkę w zdrowiu. Wskazówka 1

Jeśli chcesz utrzymać swoją trzustkę w zdrowiu, wyklucz produkty z diety z dodatkami chemicznymi! Dotyczy to także jedzenia dla dzieci, oraz taki produktów jak majonez i keczup.

Innym problemem dla osób pracujących jest brak odpowiedniego śniadania i lunchu, a zamiast tego spożycie głównego posiłku wieczorem. Taki sposób odżywiania prowadzi do dużego obciążenia trzustki, która nie ma czasu wyprodukować wymaganej ilości enzymów dla optymalnego trawienia.

To prowadzi do zaburzeń metabolicznych i gromadzenie się nadmiaru soli i toksyn w organizmie.

Aby utrzymać trzustkę w zdrowiu. Wskazówka 2

Lepiej jeść więcej posiłków w w małych porcjach. Umożliwi to układowi trawiennemu pracę bez napięcia i zmniejszy obciążenie.

Pokarm, który trafia do dwunastnicy jest mieszaną białek, tłuszczów, węglowodanów i błonnika. Jeśli zmieszasz wiele różnych potraw w jednym posiłku, szczególnie tych ciężkostrawnych, układ trawienny będzie przeciążony, a stany zapalne trzustki się nasilą, podobnie jak zapalenie żołądka czy zapalenie pęcherzyka żółciowego.

Aby utrzymać trzustkę w zdrowiu. Wskazówka 3

Jeśli chcesz, aby twoja trzustka działała dobrze i stała się źródłem stanu zapalnego, staraj się nie mieszać białek zwierzęcych i węglowodanów w jednym posiłku. Mięso jedz w towarzystwie warzyw takich jak kapusta, marchew, rzepa, a nie ziemniaki czy makaron. Analogicznie węglowodany jedz z warzywami bez mięsa.

Aby rozpocząć proces trawienia, żywność musi być dobrze rozdrobniona i wymieszana ze śliną. W tych warunkach tempo reakcji chemicznych w procesie metabolizmu jest optymalne.

Aby utrzymać trzustkę w zdrowiu. Wskazówka 4

Aby długo żyć i nie chorować, ostrożnie żuj jedzenie i nie popijaj go. Picie takich napojów jak herbata lub sok jest zalecane na pół godziny przed posiłkiem lub dopiero godzinę po jedzeniu.

Dbaj o wagę. Otyłość prowadzi do otłuszczenia narządów wewnętrznych, zakłóca ich pracę i prowadzi do zespołu metabolicznego i zaburzeń trawienia.

Aby utrzymać trzustkę w zdrowiu. Wskazówka 5

Wędzone, solone, smażone, gotowane jedzenie wymaga zwiększonej aktywności enzymów trawiennych i zmienia normalny skład chemiczny pokarmów.

Aby utrzymać trzustkę w zdrowiu. Wskazówka 6

Spróbuj zastąpić smażone jedzenie pieczeniem, gotuj na parze bez soli. Bezpośrednio na talerzu sól do smaku. Spowoduje to zmniejszenie dziennego spożycia soli i normalizację wymiana wody i soli.

Które jedzenie jest lepsze dla trzustki?

Optymalne produkty dla trzustki obejmują chude mięso i ryby, oliwa z oliwek, płatki zbożowe, warzywa i owoce, kompoty i ogórki, suchy biały chleb, sfermentowane produkty mleczne.

Na przykład:

wołowina, królik, pierś kurczaka, dorsz, morszczuk;

płatki owsiane, ryż, kasza gryczana, grys pszeniczny;

brokuły, rzepa, ziemniaki, marchew, cukinia, szpinak, kalafior;

jabłka, banany, gruszki;

jaja (białko);

ser, kefir, chrzan;

lepiej nie jeść świeżych warzyw, lepiej dusić, gotować na parze lub piec;

Gotuj na parze także mięso i ryby.

Co nie jest zalecane?

alkohol;

duże ilości tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego;

słodycze, dużo cukru;

buliony mięsne, rybne lub grzybowe;

groch, fasola;

grzyby;

kawa, kakao, czekolada;

napoje gazowane;

świeże warzywa, zwłaszcza kapusta;

słodkie świeże owoce, zwłaszcza winogrona;

Taka dieta jest zalecana w przypadku stanów zapalnych trzustki i innych jej schorzeń. Jeśli twoja trzystka jeszcze nie choruje wystarczy przestrzegać podstawowych zasad prawidłowego odżywiania.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem.
Źródło i miniatura wpisu: otozh.com

Dlaczego dochodzi do zawału? 5 powodów, które każdy ignoruje

Trzy napoje dla kobiet po 40 roku życia: hormony nie szaleją, a twój nastrój jest wspaniały!