w ,

Pyszne ogórki na zimę. Każdy, kto próbuje, prosi o przepis

Przez całą zimę to najlepsze uzupełnienie witamin i mikroelementów, szczegolnie wtedy, gdy warzyw jest malo i jemy ich znacznie mniej niż w innych porach roku.

Czy jest prawdziwy polski obiad bez dodatku ogórków kiszonych lub konserwowych?

Choć debata, które smaczniejsze i zdrowsze nie ma końca, to dziś nie chcemy w nią wchodzić. Bo dziś dzielimy się recepturą na słodkie ogórki korniszone.

Ogórki konserwowe nie mają właściwości probiotycznych, ale dostarczają sporo wartościowych składników odżywczych, w tym błonnika pokarmowego, witaminy A, C, D, E, witamin z grupy B oraz magnezu, miedzi, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i fluoru. Wykazują również działanie alkalizujące, dzięki czemu pomagają przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Zaś zalewa z ogórków konserwowych działa przeciwbakteryjnie oraz pomaga złagodzić wiele dolegliwości żołądkowych, przede wszystkim związanych z chorobą refluskową, spowodowaną zaburzeniami poziomu kwasu żołądkowego.

Podobnie jak w przypadku soku z ogórków kiszonych, zalewę warto wykorzystywać kulinarnie, z powodzeniem zastąpi ocet czy sok z cytryny, jest też doskonała do przygotowania marynat.

Dobre ogórki konserwowe to wcale nie taka łatwa sztuka i choć wiele gospodyń i gospodarzy ma swoje sekretne receptury, to wielu także szuka wciąż idealnej, która zapewni delikatny, a zarazem wyrazisty smak ogórków.

Dziś podzielimy się taką, ktora wedlug nas nie ma sobie równych.

Potrzebujesz:

• Liście chrzanu;
• Ogórki małej lub średniej wielkości 1,2 kg;
• Czosnek – 3 ząbki;
• Ziarna pieprzu – 8 szt.;
• Koper – 2 gałązki z parasolami;
• kawałek marchewki, cebuli, chrzanu, papryczki chili (opcjonalnie)
• Cukier – 3 łyżki (zamiast cukru białego można trzcinowego, stewii lub miodu)
• Sól kuchenna – 1 łyżka.;
• 3 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy
• 5 liści laurowych
• 5 ziaren ziela angielskiego
• Woda – 1500 ml;
• Ocet 10% – 250 ml.

Jak przygotować:

Zanurz na chwilę ogórki w chłodnej wodzie.

Weź trzylitrowy słoik. Na dno słoika włóż liście chrzanu, czosnek, 4 ziarna pieprzu, gorczycę, koperkową parasolkę, a nastepnie wypełnij słój ogórkami.

Do garnka wlej wodę, doprowadź do wrzenia i zalej ogórki. Przykryj i odczekaj 15 minut, a następnie wylej wodę. Powtórz procedurę dwukrotnie.

Następnie wlej wodę do rondla, dodaj, liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, zagotuj, a następnie dodaj cukier i sól oraz dodaj ocet i zalej ogórki.

Przykryj słoik pokrywką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Oto taki prosty przepis na bardzo smaczne ogórki. Zajmuje bardzo mało czasu, a efekt jest niezrównany. Ogórki według tego sposobu są bardzo chrupiące i soczyste.

Smacznego!

Ogórki konserwowe o smaku lekko pikantnym uzyskamy dodając do zalewy musztardę w ilości 3 łyżek do 1 kg ogórków. Sprawdzi się tu zarówno musztarda sarepska, musztarda francuska czy też musztarda czosnkowa. Otrzymamy wówczas ogórki o niepowtarzalnym, lekko pikantnym smaku.